Снимки

Хора от цяла България, трогнати от историята на 92-годишната Костадинка Попова, която продава картините си, за да издържа себе си и дъщеря си, изкупиха платната. Днес, за първи път от много време, пенсионираната акушерка не бе на обичайното си място – на светофара на пазар Чаталджа. Според жените от близкия цветен пазар причината е, че изведнъж за два дни се появили много ценители и са изкупили абсолютно всички картини на възрастната художничка.

Историята на баба Костадинка Попова бе разказаха от потребителка във Фейсбук на име Валентина Андонова, която призова хората да помогнат на възрастната жена. „Тя е eдна от многото възрастни хора, принудени до последно да изкарват хляба си, приклекнали по българските тротоари. Баба Костадинка не проси, не моли за помощ и за жалост - отдавна е изгубила надежда за достойни старини.

Продава красота, късчета от душата си, нарисувани с акрилни бои върху платно.

Не се оплаква от нищо, но краката вече не я държат. Усмихна ми се и тихичко ми се извини, че не може да се изправи, докато разглеждам пейзажите й. Приседнах до нея - вече знаех, че ще купя картина. От две седмици съм във Варна. Моята Варна, изпълнена съм със смесени чувства на радост и нa разочарование, от това, което виждам по улиците. Не зная дали от носталгия и сантименталност, сетивата ми са така изострени, но при вида на тази мъничка свита женица, ме заболя. Изпитах огромна тъга, прегърнах я и заплаках. Казах й, че искам да купя най-скъпата картина - за подарък на моята майка. А милата жена през сълзи каза, че от дни не успява нищо да продаде и която и картина да купя, ще ми направи отстъпка, защото има нужда от парички, за да помогне на болната си дъщеря и внук си. А пенсията доникъде не й стига - само за лекарства и ток ...

Това е баба Костадинка, на 92 години, продава душата си за дребни пари.

Но това може да е вашата баба, майка, леля или съседка, приклекнала тихо на тротоара с надеждата да продаде нещо, за да помогне на някого. Моля ви приятели, ако можете да си позволите, за подарък на някого, или просто ей така - купете си картина. Потърсете баба Костадинка, тя е там на светофара на пазар „Чаталджа“ във Варна. Картините не струват скъпо и в замяна на парите си, ще получите красив пейзаж, добра дума, усмивка и благословия. А вселената чува благословиите и ги умножава стократно. А ако ли не, моля ви разпространете този пост, може някой от вашите приятели да си купи картина, вместо вас. Имаше запитване за цените на картините, затова допълвам , че са между 10-40 лв. и зависят от големината на платното“, написа Валентина Андовнова и предизвика вълна от положителни реакции, като само ден след публикацията, в социалната мрежа имаше над 30 хиляди харесвания, а хората не спираха да питат и да правят заявки за картините на баба Костадинка.

Хора, които вече са си взели от платната, коментират, че са прекрасни.

„Картините са прекрасни! Не мога да проумея, че някоя би струвала само 10 лева“, коментира Светлана Панова, а Петър Попиванов довери „Преди 2 месеца купих 3 картини и се запознах с жената. Тя е пенсионирана акушерка. Невероятно излъчване на истински човек! Направи подарък на дъщеря ми - картина по избор! Нямате си на представа колко ще се зарадва на тази инициатива“. Димитрина Колева пък представя на страницата си във Фейсбук: „Това е картината, която баба Костадинка ми нарисува - най-красивите слънчогледи! Закачена ми е в кухнята и всеки път като я погледна, се усмихвам. Ако имате възможност, купете си малко красота. Така ще подарите много щастие!“

Трогнати от разказа за историята на баба Костадинка, много хора разпитвали за нея, разказаха още цветопродавачките. Питали за адреса или сметката, за да

изпратят безвъзмездно пари, без да искат да получат нещо в замяна.

Нина Димитрова, която е от инициативната група в помощ на 92-годишната жена потвърди, че картините вече са изкупени. Затова и сега художничката я няма, защото няма какво да продава. Обяснява, че на мястото, където баба Костадинка е чакала с дни някой да спре и да купи, в събота се събали много хора, като там била и дъщеря й Роси със съпруга си. „Това, което хората не знаят е, че са изгубили апартамента си, който е бил заложен и сега живеят в къща, извън града. Тя също предстои да бъде взета от съдия-изпълнител. Имат запор на сметките, като положението е много сериозно. Майката и дъщерята са добри хора, които наистина са в тежко положение, но този мъж (зет на баба Костадинка) пуши, пие и както си седяхме, изведнъж портмонето на Роси с парите от картините изчезна... Той твърдеше, че не е у него, но го намерихме точно в чантата му... И изненада - беше празно! Парите открихме след това в неговия джоб. Предполагаме, че имено той е причината за загубата на жилища и запори. Мислим, че ако бъде открита сметка на бабата, той ще й изхарчи парите. Така, че опциите са да съберем парички и

да им наемем квартира, да им плащаме сметките и да им пазарим,

с пълен отчет за получени и изхарчени суми. Създали сме група, която да помага на баба Костадинка, но се нуждаем от адвокат, който да проучи нещата и дали може да се върне жилището им. Трябва да разнищим историята, защото тези жени не заслужават някой да им провали живота. Разбира се, ние не сме сигурни, че има нещо нередно, но след случая с портмонето, сме длъжни да проучим и да знаем къде ще отидат парите ни. В понеделник имаме среща при адвоката с Костадинка, дъщеря й и зетя. Цялото семейство са с неплащани кредити и със запори. Ще говорим с адвоката и ще видим какви са вариантите за финансова помощ“, коментира още Димитрова.

Валентина Андонова, която поведе събитията към добрия им развой, беше особно трогната от човешката солидарност и отклика, който е получил нейния прозив за помощ на баба Костадинка. „Думи нямам да изразя радостта, благодарността и възхищението си от всички, които отворихте сърцата си. За съжаление престоят ми в България е към своя край и в понеделник отпътувам. Наистина не вярвам на очите си, как само за ден успяхме да помогне на клетата жена. Хора както нея са десетки или може би стотици. Нека образа на баба Костадинка се запази в съзнанието ни и винаги, когато имаме възможност, минавайки покрай възрастни хора, които продават зеленчуци, цветя, орехи, терлици, или каквото и да е, да си спомним за нея. Да спрем и да си купим нещо, дори да нямаме нужда от него.Тези хора са горди, продават вещите си, за да запазят и малкото достойнство, което им е останало. Те не искат милостиня, не молят за помощ, но имат нужда от нея. Спрете до бабичката, седнала до кварталния магазин, купете си мушкато, орехи, мед или каквото да е. Ако нямате нужда от него, подарете го на някой непознат - така ще направите двама души щастливи, дори да е само за малко. Няма нищо по-хубаво от това да направиш добрина“, написа с благодарност Валентина Андонова.

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.