Снимки

5 март, понеделник

Девиз на деня: А за ъпгрейдите на заплатите нещо?

 

 

 

Само един от десет български работници се ъпгрейдва, според данните на Евростат. Половината от служителите се оправдават, че нямат време за допълнителна квалификация. Да разходват безцелно часове в разходки в мола или да кибичат в гьонсуратбука имат обаче. От друга страна пък, защо да губят ценно време за нови знания и умения, след като никой не го оценява? Ако ще си говорим за ъпгрейдване на работниците, да поговорим и колко често работодателите се сещат да ъпгрейдват заплатите. И по-специално заплатите на онези, които изнасят тежестта на плещите си. За скатавките ясно – те така или иначе се дотират от работодателя и колегите си – с или без допълнителна квалификация.

 

Нуждае ли се патриотизмът от почивка? Отговорът на този фундаментален въпрос е повече от ясен, след като националният празник 3 март се „отпочива“ понеделнишки.

 

Жалейката срещу сексуалното насилие на младини премина. На наградите „Оскар“ холивудските звезди отново се разходиха в цвят. Самите награди не изневериха на тенденциите в последно време и бяха раздадени политкоректно.

 

В бара влиза пъстра компания от трансджендър, лесбийка, негър, феминистка и емигрант. Барманът клати глава дълбокомислено: „А, ясно. Церемонията на „Оскарите“ е приключила.“

 

 

6 март, вторник

Девиз на деня: По-големи светци от папата

 

 

Прокуратурата изнесе подробности около убийството на рецидивист с девет присъди, който според жена му се отбил да се изпикае в чужд дом. А домакинът, вместо да му обслужи нуждите, го гръмнал с незаконния си пистолет.

 

Културните рецидивисти правят така. Вместо да заголят оръжие срещу уличен стълб, влизат в първия срещнат дом и си търсят място, на което културно да се облекчат. А ако домакините се съобразяват с неолибералните простотии, които изпълниха публичното пространство тези дни, трябва да им спретнат богата софра, да ги нагостят, че и подаръци да им дадат. Най-добре пари и злато.

 

25 години – толкова години иска братът на пикаещия в чужди къщи за проявилия негостоприемство доктор. Майката на убития крадец е още по-крайна – иска доживотен затвор. Правилно! Всяко престъпление трябва да се наказва. Там, където са девет присъди, много вероятно е да са и деветдесет неразкрити престъпления. В затвора има точно определени места, на които се пикае. Там инциденти с огнестрелно оръжие няма.

 

Странна любов към ближния демонстрират някои хора. Най-вече като се гледат в огледалото. Същата работа и с проповедите за цената на човешкия живот. Тези красиви слова за обръщането на едната и другата буза отнасят ли се за пребитите и убитите самотни пенсионери по селата? А за изнасилените бабички? Интересно как всичките тези по-големи светци от папата биха реагирали, ако в дома им нахлуе вредител. Дали ще му налеят ракийка и ще го пуснат да положи морна глава до жената в спалнята? Иначе на теория всички са много любвеобвилни и широкоскроени.

 

Спешно обаждане на телефон 112:

- Помощ, помощ! В дома ми е влязъл бандит. Чувам го да се качва по стълбите. Ще ми вземе пенсията, ще ме изнасили, ще ме убие...

- Спокойно, госпожо, запазете самообладание. Много важно е да оставите колкото се може повече кървави отпечатъци, за да може да разкрием престъплението.

 

Мъж и жена са на пазар в мола. Тръгват си и установяват, че колата им е открадната. Два часа свидетелски обяснения и показания в полицията. Инспекторът ги води на паркинга, за да покажат къде точно е била колата и какво да видят – тя си е там. От вътрешната страна на предното стъкло е закрепена сгъната бележка с два билета за джаз концерт. На бележката пише: „Много се извинявам за причиненото неудобство! Жена ми раждаше и се наложи да ползвам колата ви. Оставям ви два билета за концерт, с което се надявам да ви компенсирам за страданията. Още веднъж, хиляди извинения!“.

Мъжът и жената се просълзяват и умиляват, връща им се доверието в хората и вярата в доброто, решават да го отпразнуват като отидат на концерта. Прибират се привечер у дома доволни и щастливи и какво да видят – къщата им е напълноошушкана. Злато, пари, скъпоценности, телевизори, видеа, гоблени, картини – всичко е взето. Няма я и колата в гаража. На нощното шкафче има бележка: „Подсигурявам колежа на новороденото... Имам два билета за събота, но сигурно не ви е до балет точно сега...“

 

Полицай се отзовава на сигнал за влизане с взлом в чужд дом. Извършителят стои сврян в ъгъла, пред него питбул с оголени зъби. Служителят на реда гълчикрадеца, той се оправдава:

- Недей така бе, старшинка, не съм щял да крада. Влязох вътре да потърся чепка грозде, че булката е бременна, а й се прияде по никое време.

- Така ли? Я доведи булката да я разпитам и нея – казва полицаят.

Пристига жената – гърчава, слаба, всеки момент ще се счупи.

- Ти що лъжеш, че е бременна жена ти, не те ли е срам?

- Ба, как штъ лъжа? То от снощи...

 

7 март, сряда

Девиз на деня: Ноктюрно, маестро!

 

 

 

 

Професори и доценти ще бъдат уволнявани, ако се установи, че са заели академичната си длъжност чрез плагиатство – предложение за добавка на парламентарната образователна комисия към Закона за развитие на академичния състав.

 

Стар виц – музикантски, но в същата плоскост: Студент в Консерваторията има поставена задача да напише ноктюрно. Добре, ама не му идва изобщо музата. Паникьосан, търси съвет от познат, който му казва да вземе която и да е творба на професора и да я обърне наобратно от първия до последния такт. Все нещо трябва да се получи... Така и станало – получило се ноктюрно от Шопен.

 

36 области, в които се очаква недостиг на специалисти висшисти, отчитат от Софийския университет. Сред тях - математика, педагогика, философия, история и археология, химически, биологически и физически науки и др. Сигурно има връзка с привилегиите, които се падат приоритетно на други специалисти, които не си дават зор да учат чак толкова.

 

Изпит в Медицинската академия. Студентът трябва да определи на кого принадлежи един или друг мозък.

- Ето този мозък несъмнено е бил на професор, защото има много гънки, вторият мозък е на обикновен човек, а третият е на ченге, защото има само една гънка.

- Пиша ви петица - казва професорът. - Вашите отговори бяха правилни, с изключение на третия случай. Това не е мозъчна гънка, а следа от фуражката.

 

8 март, четвъртък

Девиз на деня: Лайкни това цвете от мен!

 

 

Международен ден на жената. Паника сред цветарите. Фейсбук се напълни с анимирани картички и снимки с букети.

 

Нощ. Приглушена светлина...

Той:

- Скъпа, какво да ти подаря за осми март? Избирай - диамантено колие, палто от норки, круиз до Хаваите?

Тя:

- Мили мой, подари ми само твоята любов!

Режисьорът:

- Клапа! Заснето! Втори дубъл!

 

Британската пивоварна компания „Брудог“ пусна осмомартенски специална розова бира за жени с търговската марка „Pink IPA“ Тъй като жените на Острова получават с една пета по-малки възнаграждения от мъжете, за да се компенсира неравенството, пивото ще е по-евтино за дамите. Клиентка, която пожелае пивото, ще й бъде направена 1/5 отстъпка от цената. Офертата е само за 4 седмици. След това всичко ще си дойде обратно по местата.

 

Разговор между приятели

- Я кажи ти к'во взе на жена си за 8-ми март?

- Нищо. А ти на твоята?

- Взех й 50 лв. от портмонето, хайде да ходим да го отпразнуваме...

 

Разкази с неочакван край:

- Скъпи, искам за 8 март нещо лъскаво, цвят металик и да вдига от 0 до 100 за 4 секунди!

... И той й купи кантар.

 

9 март, петък

Девиз на деня: Не съм Наполеон, не съм...

 

 

 

Медийна шизофрения: Агент Академик пише писмо до враговете си, което пуска в жабешкия сайт, от който се разграничава: „Не съм „шеф на Фрог нюз“, нито собственик, нито отговорен редактор, нито дори обикновен репортер.“ Обикновен или необикновен – все става дума за форма на раздвояване, освен ако не е разтрояване, защото все някой трябва да стои зад въпросния сайт. Това е типично и характерно състояние за бившите сътрудници на Държавна сигурност. Някои - като Агент Академик – поне са имали привилегията да помнят само по един псевдоним, че да не си бъркат състоянията.

 

Забележка: не е луд този, който не знае какъв е. В сайта му са го изписали като „създател“.

 

Мъж, облечен с дрехите на Наполеон, нахлупил на главата си триъгълната шапка на Наполеон, влиза наперено в кабинета на специалист и застава в характерната поза на Наполеон:

- Докторе, имам нужда от вашата помощ. Незабавно!!!

- Ами да, забелязах! - отговаря специалистът. - Моля, легнете на тази кушетка и ще си поговорим за вашите проблеми...

- Вижте, аз лично не съм този, за който ме мислите. Като император на Франция притежавам всичко необходимо - пари, жени, власт - абсолютно всичко! Проблемът е в жена ми - Жозефина. Боя се, че тя има някакво... отклонение.

- О, разбирам. И в какво се проявява то?

- Ами, по някаква необяснима причина, тя смята, че е госпожа Академикова...

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).