Снимки

Няколко бутикови сайта и предавания в една негледаема телевизия, които обаче бълват публични манипулации от сутрин до вечер. Това са медийните остриета, които банкерът-беглец Цветан Василев е дал на консигнация на Фабриката за фалшиви новини.

Макар и с нисък рейтинг на доверии, медийните канали на Българския Мадоф изпълняват стриктно своята функция в апарата за лъжи на задкулисето и важна част в него. Сайтовете „Фрогнюз“ и „Трансмедия“ и някои от предаванията в BiT като „Честно казано“ имат за задача да обслужват преките интереси на Цветан Василев, като междувременно работят и като ретранслатори на фалшивите новини на останалата част от Фабриката на олигархията. Механизмът на публичните манипулации разкри преди време любимата медийна наложница на банкера-беглец Луба Кулезич.

Мръсно

„Журналистиката може да бъде не по-малко мръсна дейност от политиката, стига да я използваш като крайпътна свалка срещу заплащане. Но вече ми е късно да се пробвам в подобни магистрални упражнения”, признава тя в ТВ ефира, минути преди да вземе поредното интервю със забегналия банкер. ТВ изявите му при Кулезич са програмни - няма нещо, с което банкерът беглец Цветан Василев и съпругата му Антоанета Василева да бъдат изненадани.

За да няма издънки в медийното отразяване на семейството на Българския Мадоф, той дистанционно ръководи глашатаите си, които отдадено лъскат имиджа му. Някои от тях често пътуват до Белград за инструктаж. Самата Кулезич, която в момента се подвизава като стопанка на авторско предаване в телевизия BIT, може да се каже, че е близко до банкерското сърце. Лично тя пътува до Белград, за да направи поредното интервю с него и съпругата му, в което българският Бърни Мадоф да изсипе още една порция клевети и недоказуеми обвинения в опит да заблуди българите, а вече и чужденците, и да отклони внимание от 146-те престъпления, за които е обвинен при кражбата на 4,7 милиарда лева от парите на вложителите в КТБ.

Лифтинг

В разгара на кризата с КТБ през 2014 година журналистката Маргарита Михнева разкри, че една неуморна пиарка - Соня Колтуклиева, е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общата сума възлиза на половин милион лева. Пиарката, която също като Кулизич има афинитет към разкрасителните процедури, реагира като ужилена – да, получила три пъти по 10 000 лева, но не лично от него и не точно от банката, защото логото й го нямало на финансовите ордери. А и парите били не за лъскане на имидж, а за друго – срещнала се с банкера, за да му сподели концепцията си за земеделска телевизия. Идеята така го грабнала, че тутакси се навил да инвестира в нея. После обаче поставил условие двамата с Колтуклиева да са ортаци. Тя искала парите му, но не и него, затова се фръцнала и му обърнала гръб. На хранилката, само че вече при забегналия банкер, са и редица други блогъри и тролове, които му работят за рейтинга, докато той се укрива от родното правосъдие зад граница. Кръгът му от електронни медии доскоро се попълваше и от интернет групата “3Бей”. В нея според експерти влизали сайтовете inews.bg и econ.bg.

Месец след като пишман финансистът забегна зад граница в няколко печатни издания излязоха данни, според които групата около „3Бей” е формирала специален корпус от интернет тролове, пълнещи форумите на определени сайтове с коментари и мнения в полза на Василев.

Гости

Най-показателен обаче е фактът, че когато излязоха списъците с гостите на Василев, частта с посещенията от журналисти в кабинета му беше сред най-внушителните бройки. Безспорен рекордьор е Мирослав Иванов. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера - общо 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни. Мирослав Иванов е блогърът, списващ страницата „Финансови смислици”, която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът съществува в интернет пространството. Освен Иванов сред честите гости на Цветан Василев е бил и агент Академик.

Поне 300 бона струва греещата от телевизионните екрани любов на собственика на “Фрогнюз” и ченге от Второ главно управление на ДС Огнян Стефанов към скандалния банкер Цветан Василев. Услугите на агент Академик далеч не са безплатни - за периода от 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. той е задлъжнял с въпросните 300 000 лева чрез дружеството си „Торнадо медия” към фирма, свързана с Василев. И до днес няма данни сумата да е платена, тъй като фирмата на Стефанов, която издаваше скоропостижно издъхналия на 69-ия си брой седмичник “Торнадо”, поиска обявяване във фалит през 2012 г., а процедурата по несъстоятелност все още тече. Това показа проверка в Търговския регистър.

Дългът на “Торнадо медия” - еднолична собственост на Стефанов, лъсва от документите от Софийския градски съд, с които през юли 2013 г. магистратите решават да стартират процедурата по несъстоятелност на фирмата. Самият фалит пък е поискан от агент Академик на 13 септември 2012 г. Причината - създаденото само две години преди това дружество е натрупало над 10 пъти повече пасиви, отколкото са активите му.

Пране

За изпирането на мръсните дрехи на българския Мадоф голяма роля изигра и проксито, което политологът Иван Кръстев и олигархът Иво Прокопиев създадоха в тандем. Домейнът „КТБ-файлс“ е регистриран през януари 2016 г. от Кръстев. Скоро след това влиза и тежката артилерия от кръга „Капитал“. Тук е мястото да отбележим целувката между разградския олигарх и мустакатия му брат близнак, рожба на задкулисието. На практика служители на Прокопиев са причината прокуратурата да влезе в офисите на КТБ и да открие истината за финансовата пирамида, която тя представлява. През февруари 2013 г. ударната група на кръга „Капитал“ - „Протестна мрежа“, внася сигнал в държавното обвинение, на базата на който започва проверката на бизнеса на Василев.

След позорното бягство на Цветан Василев в Белград и дирижираната от него повторна кражба на активите на КТБ обаче Прокопиев изведнъж преоткри своя „отколешен противник“, който има мустаци и едни 4 милиарда лева за харчене. Медиите му възседнаха интернет платформата „КТБ-файлс“, която уж трябваше да разкрива истината за грабежа на века, а постепенно стана лична трибуна на мустакатия аферист.

Близнак

След внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев Прокопиев задейства с пълна сила фабриката за фалшиви новини в полза на мустакатия си сиамски близнак. Появи се и подкрепление – онлайн изданието „Студия Трансмедия“ на представящия се за инвестиционен банкер бизнесмен с швейцарски паспорт Георги Василев. Подборът на темите в сайта ясно показва, че за „издателя“ Василев приоритет е всичко, което обслужва интересите на избягалия в Сърбия фараон. В този стил са и „авторските материали“, които имат претенции да са журналистически разработки. За нивото им може да се съди по авторите, които са привлечени. „Трансмедия“ е последен пристан на вече споменатия придворен на мустакатия банкер – блогърът и бивш кадър на кръга „Капитал“ Мирослав Иванов.

Самият „издател“ Георги Василев също има политически амбиции и миражи в главата си от години. Той е основател на партия „Република БГ“, която пък е пряко свързвана с обкръжението на политолога и първи ешалон соросоид Иван Кръстев. В един период от време Кръстев даже го спрягат като бъдещ шеф на партията, което така и не се случва, тъй като информацията за това изтича в медиите преди учредителното събрание на формацията. Така вместо Кръстев като модератор на срещата е пратен друг виден соросоид – Красен Станчев. Шефът на ИПИ е и първият награден, който преди десетина години получава учредения от Георги Василев приз за „свободен дух“.

 

Трета година се крие в Сърбия

Банкерът-беглец проби дупка

от 4,7 млрд. лв. в трезора

Дава удобни интервюта от лъскав хотел в Белград

Цветан Василев е един от най-печално известните у нас олигарси, завлякъл в финансовите си машинации спестяванията на 255 000 вложители и милиарди от държавата. Общият размер на дупката, която буквално изкопа в трезора на КТБ е 4,7 млрд. лв. Тези пари са достатъчни да осигурят бюджета за здраве на държавата за едно десетилетие. Вместо обаче да се изправи пред българския съд, за да отговаря за престъпленията си, Цветан Василев, станал известен заради грабежа на КТБ и като Българския Мадоф, се крие от правосъдието в лъскав белградски хотел, от където контролира медийните си и бизнес марионетки в България. През първите се пробва да си чисти имиджа и да се изкара мъченик, докато в същото време през вторите извършва вторичен грабеж на активите на изтърбушената банка.

Делото

Дело за няколко милиарда и стотици хиляди разбити човешки съдби. Така най-кратко може да бъде описано разследването срещу българския Мадоф Цветан Василев. Според разследващите близо 4 млрд. лева от източените 5,6 млрд. лв. от КТБ са потънали в най-мащабната финансова пералня, изграждана някога у нас - „Фирмата“ на Цветан Василев. Това става ясно от обобщението на данните, събрани от прокуратурата по мегаделото за аферата. През лятото на 2017 г. обвинителният акт срещу Василев и още 17 души е внесен в деловодството на Специализирания наказателен съд, като документите са събрани в 1360 тома или както наблюдаващият прокурор по делото – шефът на спецобвинението Иван Гешев, ще ги нарече – „малка училищна библиотека“. „Моделът „КТБ“ представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история“. Това се подчертава в резюмето на обвинителния акт, което наброява над 150 страници.

Обвиненията

От обвинителния акт лъсва страшната истина, че приблизителната реална щета от аферата за държавата и вложителите на трезора е в размер на около 5,6 млрд. лв. Василев ще отговаря, макар и задочно, тъй като три години след гръмването на аферата, той продължава да се крие в съседна Сърбия, по обвинения за над 100 престъпления, извършени от него, докато е бил начело на банката. Най-тежкото от тях, което предвижда наказание от 15 г. затвор, е за организатор и тартор на престъпна група, източила 2,5 млрд. от трезора. Материалите за липсващи още близо 1,5 млрд. лв. пък са отделени в друго от общо 24 досъдебни производства, по които все още се работи в Софийска градска прокуратура. Гешев обаче обяснява на брифинг, че всъщност тези пари са раздадени „в чували и пликчета“.

Друго обвинение, за което банкерът беглец ще отговаря пред Темида, е за кражбата на близо 206 млн. лв. от главната каса на КТБ. Тези пари пък са били ползвани за „лични нужди на Василев“, става ясно още от документите по делото. Според държавното обвинение ОПГ-то, ръководено от Василев, се състояло от още 14 души, сред които трима бивши изпълнителни директори на трезора, ексслужители, както и двама одитори от KPMG, заверявали манипулираните отчети на банката. Пред Темида ще застанат и двама бивши подуправители на БНБ, които са отговаряли за банковия надзор в страната, както и служителка на централната банка, извършила последната ревизия на КТБ.

Наглост

Вместо да се изправи пред българското правосъдие обаче Цветан Василев се пробва да разиграва държавата и вложителите, които е измамил. С присъщата си наглост, той дори реши да търси

Приет в първоначалния си вариант през 2012 г., когато българският Мадоф пазарува със замах с източените стотици милиони от КТБ „златните кокошки“ в бизнес империята си, и редактиран в края на 2016 г., когато Василев вече се крие в Сърбия от възмездието за престъпленията си, глобалният акт „Магнитски“ има за цел да санкционира чуждестранни лица, уличени в корупция и погазване на човешките права на хора, разобличаващи корупция. Документът дава правомощия на президента на САЩ да замразява имуществото им – ако имат такова, на територията на страната, както и да им отказва достъп до нея след произнасяне и по предложение на специална комисия към US Конгреса. Духът на закона е ясен, а обективно погледнато българският Мадоф до голяма степен покрива профила на идеалния кандидат за санкциониране. Човекът, предаден на съд за над 100 престъпления в България и с разследване за пране на пари в Люксембург, замразено там само защото у нас върви сходно досъдебно производство, обаче решава да се изкара жертва. И през август 2017 г. подава жалба по глобалния акт „Магнитски“. Твърдейки, че е станал мишена на погазване на човешките му права и на „корпоративен рейд“ - т.е. на целенасочена кампания за отнемане на имуществото му, тъй като – видите ли – дал подкрепата си на политически антикорупционен проект.

Комфорт

И докато десетки хиляди ужилени вложители искат възмездие за ограбените си пари, а адвокатите и лобистите му в САЩ, платени със същите тези плячкосани пачки, внасят иск по глобалния акт „Магнитски“, изкарвайки го дисидент, самият Василев тъне в охолен петзвезден живот в Белград. Достатъчно спокоен, за да гради тъмните си схеми за вторичен грабеж и подриване на държавата. И подсигурен, както вече стана ясно, от същите тези откраднати от КТБ пари.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.