Снимки

Далаверите със запечатаните от данъчните обекти са на път да останат в историята, след като бяха въведени последните промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), които влизат в сила от началото на тази година.

Търговците, чиито магазини НАП затваряше поради различни нарушения, масово заобикаляха закона. Това ставаше чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице, включително преназначаване на персонала, прехвърляне на касовите апарати и дори преподписване на договори с наемодатели и доставчици. Така те избягваха разпоредбите, защото реално новият собственик на обекта не е погазил закона и

 

данъчните нямат основание да го глобят

 

или да му хлопнат кепенците.

С новите разпоредби обаче това няма да е възможно, тъй като подлежащият на запечатване обект ще бъде затворен независимо от това кой е собственик на фирмата и така значително ще се намалят опитите за заобикаляне на закона, допълват от приходната администрация.

Освен това от началото на 2018 г. в интернет страницата на НАП вече има качени списъци на всички търговски обекти, които ще бъдат затворени. В специално направена таблица са посочени местонахождението на обекта, името на фирмата, населеното място, точният адрес, вида на дейността, както и наименованието, марката, ако има такава. В специално създадената рубрика може да се извърши

 

справка за всеки обект

 

в който данъчните са открили нарушения, за които се налага принудителната административна мярка „Запечатване на обект“. „Мярката може да бъде наложена за срок до 30 дни независимо от предвидените глоби или имуществени санкции“, обясняват данъчните.

Проверка на „Монитор“ установи, че към момента общият брой на фирмите е 81, като най-много са нарушителите от София - 30. Сред софийските са и такива на централни булеварди като „Дондуков", „Раковски" и „Витоша". Със забрана да работят ще се окажат както магазини и известни ресторанти, така и

 

фитнес клуб, къща за гости, обменно бюро

 

и фризьорски салон. Интересен факт е, че работата ще бъде спряна и на щанд, който е участвал във фестивала „София десерт фест“, който се провежда в ЦУМ, а организатор е Българската търговско-промишлена палата (БТТП).

На второ място пък се нареждат компаниите, които попадат под обхвата на данъчната дирекция в Пловдив. В рамките на няколко дни, определени от НАП, клиентите няма да могат да пазаруват или да ползват услугите на секс шоп, зала за танци, магазин за бельо, аптека, вендинг автомат, автосервиз и

 

дори минералния плаж в село Варвара

 

Според данъчните тази мярка с пускането на имената на фирмите нарушители се налага с цел новите собственици да знаят, че магазинът или ресторантът им ще бъде затворен. „Обявяването на подлежащите на запечатване обекти в сайта на НАП води до презумпцията, че всяко трето лице знае факта на предстоящото запечатване. До същия извод води и поставянето на трайно закрепено съобщение на търговския обект, подлежащ на запечатване“, категорични са данъчните инспектори.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.