0

622 стопани са били отрязани от помощта в размер на 300 лева за дезинфекция и почистване на кочините след заколване на прасетата и усвояване на месото им за лични нужди.

622 стопани са били отрязани от помощта в размер на 300 лева за дезинфекция и почистване на кочините след заколване на прасетата и усвояване на месото им за лични нужди.

Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните пред „Телеграф”.
Чума
Унищожаването на прасетата тип заден двор се наложи в 20-километровите зони около големите свинекомплекси като зярка срещу разпространението на чумата. Срещу това държавата обеща по 300 лева за обект за дезинфекция, но при определени условия.


Към днешна дата са изплатени 11 577 300 лв. за 38 591 бр. заявления за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция, след извършено доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди в санитарните зони, уточняват от БАБХ.
Брой
Общият брой на заявленията, по които е отказано плащане, са 622 в 20 области на страната, казват от агенцията. Сред причините са, че стопаните не са умъртвили прасетата си, а са подали заявления за обезщетения, други не са подали заявленията си в указания срок, определен от Областните епизоотични комисии. Друга причина за отказани обезщетения са, че стопани са подали заявления за обезщетения, а са отглеждали над 5 броя прасета в стопанството си.

Регистрират по-лесно личните стопанства

Бъдеща Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС) ще предвиди по-лесна регистрация на личните стопанства от типа „заден двор”.
Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на земеделието д-р Янко Иванов с представители на научната общност и ветеринарномедицински експерти в Тракийския университет, Стара Загора.
Зам.-министърът запозна участниците в срещата с презентация на вижданията на ведомството за изработването на Стратегия за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС).