Снимки

- Г-н Кралев, след случая на хулигански прояви на футболната среща „Локо“ (Пд) – ЦСКА-София обявихте, че спортното министерство ще предприеме мерки срещу подобни прояви. Какви ще са те и смятате ли, че ще доведат до желания резултат?

- Инициирали сме среща с министъра на вътрешните работи и ръководството на футболния съюз, на която да ги обсъдим, защото проблемът е от много години. На мача в Пловдив той дойде оттам, че „Локомотив“ е имал стари, неизчистени задължения към полицията и затова са наели частни охранители за двубоя, които са им излезли по-евтино, но не се справиха с възникналата ситуация. Полицията е охранявала периметъра около стадиона, каквито са ангажиментите й, и при поискана помощ, се е намесила. Веднъж завинаги трябва да регламентираме какви са задълженията на полицията на футболни срещи и срещу какви пари, за да няма такива случаи. Имаме различен опит, който можем да почерпим за това как в Южна Америка и Европа например се справят с проблема.

- През миналата година отпуснахте за пръв път държавни пари на школите на футболните клубове. Ще продължи ли това сътрудничество с БФС?

- Аз съм много доволен от начина, по който работим с футболния съюз. Първо, направиха се много инвестиции от страна на българската държава по стадионите и те ще продължават. За първи път включихме в програмите си и футболния съюз като пълноправна федерация, тъй като БФС има най-много членове, а футболът е спортът с най-голямо социално значение. Така че успяхме да заделим средства и вече две поредни години да дадем по над 1 млн. лв. за провеждане на лагери на децата от най-добре представилите се школи. Отзивите са много добри. Догодина ще приложим същата програма като ще се опитаме за в бъдеще да увеличим средствата.

- Изживяхте на живо в Лондон най-големия триумф на българския спорт за годината, а именно победата на Григор Димитров на финалния "Мастърс". Какво означава тя за България и за развитието на спорта ни?

- Представянето на Григор не само в Лондон, но и през целия сезон беше великолепно. Българският спорт, българските деца имат нужда от герои. Имат нужда от примери за подражание, които да ги стимулират и мотивират да правят първите стъпки към различните спортове. Тенисът е спорт с много голямо значение, защото се практикува от най-ранна до най-късна възраст, постоянно се строят кортове, а и инвестициите не са скъпи. Във всички общини има ентусиазъм, който не бива да се изпуска, защото където има нова спортна структура, децата веднага започват да я ползват. Примерът на Григор е изключително заразителен. Той като посланик на България е изключително силна фигура. Бих дал за пример също Радо Янков в сноуборда. Зимните спортове, алпийските ски, тенисът, леката атлетика – това са спортове със специална мисия. И когато имаме силни състезатели в тези спортове, това е много добре за имиджа на България.

- Сам заговорихте за зимни спортове, а само след 2 месеца предстоят зимните олимпийски игри в Пьончан. Осигурени ли са отборите ни и какви са очакванията ви от този форум?

- Зимната олимпиада този път я очакваме с голяма надежда. Радо Янков от няколко години е в световния елит на сноуборда, така че има шанс за отличие. Но не трябва да го натоварваме с големи очаквания, защото освен майсторството и пределната концентрация, специално в неговата дисциплина има нужда и от много спортен късмет. На биатлонистите, разбира се, също ще разчитаме за добро представяне. В този спорт ще имаме пълен комплект квоти и при мъжете, и при жените, което е успех. Сани Жекова също би могла да поднесе изненада. Очакваме да имаме 20-ина квоти за олимпиадата, което ще е постижение и атестат за състоянието на зимните спортове у нас.

- Осигурени ли са зимните федерации?

- Да, разбира се. За тях важна беше 2017 година, защото бе и квалификационна, а в нея трябваше да се извърши и подготовката за Пьончан. Именно за тази година завишихме бюджетите на федерациите по биатлон, кънки и ски с по 200 000 лв. Повечето ни елитни състезатели тренират в чужбина, където условията са добри. Не сме получили сигнали за някакви липси, но ако имаме такива, ще реагираме веднага. Така че всичко е осигурено. Дай боже, състезателите ни да са здрави, да няма контузии, да влязат в битките максимално концентрирани.

- Въвеждате нова схема за финансиране на федерациите. Кои ще са приоритетните спортове?

- През последните 3 г. нашият екип се опитва да поддържа една философия на максимална обективност при финансиране на федерациите, защото трябва да сме справедливи. Спортовете са разделени на пет групи. В първата попадат тези, които имат медали на последните две олимпийски игри и от последно проведеното световно първенство. Това всъщност е нововъведението, защото смятаме, че ако в олимпийския цикъл имаш медал от световно първенство, това дава големи шансове да повториш успеха си и на самите игри. Така освен традиционните спортове, които в исторически план имат успехи, място сред приоритетно финансираните спортове ще намерят тези, които нямат толкова силни традиции, но работят много добре в момента. Такъв пример е таекуондото.

Във втора група са федерациите, които имат класиране от 4-то до 8-о място на последните две олимпиади и на последно проведеното световно първенство. Трета група са тези, които са имали квоти за олимпийски игри и имат потенциал за взимането на такива. В четвърта група поставяме социални спортове – там влизат футбол, баскетбол, хандбал. А в пета група са тези, които са с възможности за развитие, нямат толкова масово разпространение в страната, нямат и сериозни международни успехи.

Опитваме се и топатлетите ни да бъдат с адекватни, прилични заплати, а не както досега беше - да се дават на много хора по малко пари. Този път ще даваме на малко хора повече пари, като средства ще бъдат заделяни и за състезатели в юношеска възраст, които показват заложби на световно ниво.

Естествено, не всички ще бъдат доволни. Но показваш резултати – получаваш пари. Както е в целия свят. В България живеем с една малко грешна представа за начина, по който трябва да се финансира спортът. Не може една държава с икономика като нашата да си позволи да финансира 110 федерации, колкото има лицензирани.

- Очаква се след Нова година да бъде приет новият закон за спорта с доста промени в него...

- Да, аз много се радвам, че той минава изключително добре през комисиите. Опитваме се да направим закона максимално адекватен на времето и на изискванията на всички институции, които се занимават с организацията на спорта в България. Законът е модерен, дава възможност за регулация, има много модерни термини и нови понятия, които сме вкарали в него. Задачата ни е, от една страна, да привлечем частни капитали в спорта, особено що се касае за спортната инфраструктура, а от друга, да се ограничи създаването на фантомни клубове, да се намали бюрокрацията, да се повишат изискванията към тези организации, които предлагат спортни и треньорски услуги, защото не всички сегменти в спортния живот в страната са обхванати от сегашния закон. Имам предвид основно фитнесите, които са едно от местата, където най-масово се практикува спорт.

Интересна идея имаме и за студентските спортни клубове, като така смятаме, че ще дадем много сериозен тласък за развитие на колективните спортове.

- Пръв от министрите представихте приоритетите на България пред ЕС за председателството ни догодина. Какви ще са те в областта на младежта и спорта?

- Аз съм оптимист за председателството. Страната ни е готова, всички колеги министри са готови. Колегите в Брюксел, които следят нашата дейност, коментират, че добре сме се подготвили.

Ще започна с борбата срещу употребата на допинга, което сме си поставили за цел по време на председателството. В началото на януари ще направим един много голям и интересен семинар в София, на който ще бъдат поканени като лектори много от важните фигури в Световната антидопингова агенция, както и известни спортисти. Най-актуалният към днешна дата проблем в световния спорт е за съдбата на руските спортисти. Дебатите по него ще продължат по време на нашето председателство. Предстои тежко решение на МОК на 5 декември за участието на руските атлети на олимпийските игри. Още по-тежко ще бъде решението и за съдбата на руската антидопингова лаборатория и на руския спорт, защото техните ръководители отказват да приемат условията, които са им поставени, и да се съгласят с доклада на Макларън. Не предоставят все още пълен достъп до пробите, до електронната система, до архивите на лабораторията им с мотива, че тече вътрешно разследване.

Друг наш приоритет е масовият спорт, който да бъде приет като средство за интеграция и мост между традицията и иновациите. Ще бъда и изключително доволен, ако по време на нашето председателство се разреши проблемът между ФИБА и Евролигата в баскетбола, за което получихме вече поздравления, че работим още преди да е започнал мандатът ни.

За младежите също имаме много интересни дебати - за ролята им в изграждането на благоприятна среда, засилване на демографския подем, развитието на младите хора чрез осигуряване на устойчиво развитие и равенство в бъдеща Европа. Все интересни теми, които вълнуват всички млади хора по света.

 

ВИЗИТКА

Роден е на 2 януари 1967 г. във Варна

Завършил е Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет във Варна. Специализирал е „Мениджмънт на политически кампании“ в Университета на Южна Каролина, САЩ, през 1990 г.

Бивш национален състезател по лека атлетика

Утвърден експерт в областта на публичните комуникации

През 2014 г. е избран за председател на сдружение Спортни клубове „Черно море“

Избран е за народен представител в листата на ПП ГЕРБ от Варна в 43-тото и 44-тото народно събрание

Министър на младежта и спорта във второто правителство на Бойко Борисов и сега

Избран е в управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) на 30 октомври т.г.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.