Повече от 50% от производителите нямат нужните документи за качеството на стъклопакетите, които влагат в дограмите. Това съобщи инж. Мирослав Йотов, директор на главна дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Поради тази причина инспекторите започнаха масови проверки из цялата страна, като наред със стъклата ще бъдат проверени и производителите на дограма.

„Имаме редица сигнали за влагане на стъкла в строителните обекти, които не са тествани и не отговарят на изискванията, тъй като не са преминали съответните тестове“, обясни Йотов.

Той допълни, че

 

на територията на страната са извършени общо 9 проверки

 

в градовете София, Пловдив, Враца, Шумен и Бургас. Тези търговци трябва да предоставят съответната документация за качеството на своята продукция. В противен случай ще бъдат налагани санкции, които започват от 5 хил. и стигат до 15 хил. лв. съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите. Често обаче фирмите оспорват наложените им глоби пред съда, обясни директорът.

Сигналите за некачествени материали постъпвали най-вече от единични домакинства или компании, които наскоро са подменили частично или изцяло дограмите и стъклопакетите си.

Експертите коментират, че стъклопакетът е един от важните елементи на дограмата, защото осигурява топлопроводимост, звукоизолираност и защита от взломни кражби.

След направените инспекции регулаторът ще изготви регистър с коректните и некоректните търговци, който обаче все още не ясно дали ще бъде оповестен публично.

За тези стъклопакети, които обаче вече са вложени в строителството, ще бъдат уведомени Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и ако строежът не е вкаран в експлоатация ще бъдат взети съответните мерки.

Мирослав Йотов съветва потребителите да следят вида на стъклопакета, който им предлага фирмата за дограма. Доста често търговците дори въвеждали клиентите в заблуждение, тъй като

 

вместо висок клас стъкла, поставят нискокачествен стъклопакет

 

въпреки че потребителят е платил доста по-висока цена. Също така е добре да следим и какви документи ни дава фирмата изпълнител на поръчката и ако забележим нещо нередно трябва да поискваме допълнителни сертификати или да се обърнем към Комисията за защита на потребителите (КЗП) и контролните органи.

Основните проблеми, които са свързани с некачествените стъкла, са загуби свързани с топлинна енергия и по-високи сметки за отопление, обясниха още от ведомството.

От КЗП съобщиха за „Монитор“, че постъпилите жалби при тях свързани с дограма и стъклопакети са единични бройки, като най-често оплакванията са за неизпълнение на условията по договора или некачествен монтаж.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дилърите на борсата за метали в Лондон на сух режим

Световно известната борса за метали в Лондон (LME) обяви днес, че забранява на дилърите на борсата да пият алкохол в работно време. Така се слага край на практика, която е в сила от викторианската епоха, предаде АФП.

Китай повиши митата за стоманени тръби от САЩ и ЕС

Китай повиши антидъмпинговите мита за някои безшевни тръби от легирани стомани, внасяни от САЩ и ЕС, предаде Reuters. Нивото им е между 57,9% и 147,8% за компаниите в САЩ и ЕС, като влизат в сила от днес, съобщи министерството на търговията.