Снимки

С благословията на древноправославния Московски патриарх Александър, в църквата „Покров Богородичен” на близкото до Варна село Казашко за първи път бе отслужена литургия и специален ритуал от отец Евгений Раку във връзка с отбелязването на Рождество сред местните староверци. Те поддържат старата църковна традиция и празнуват по Григорианския календар. Свещеникът пристигнал със съпругата и трите си деца от Днепропетровск в Украйна, за да живее и служи постоянно в Казашко, съобщи кметицата-атаман Гергана Петкова. Хората в селото посрещнаха Рождество на 7 януари, като в цялата история на Казашко и църквата досега не са имали поп. Доскоро в храма служеше дякон Кума, който почина в края на 2016 година на 95 години. Селото е основано от първите руски заселници, известни като староверци, които забягнали от родината си  по време на църковните реформи през 17-18 век. Те били донски и кубански казаци, прокудени от религиозните реформи на руския патриарх Никон и наложената от Петър Велики европеизация. Според преданията, Казашко е създадено през 1901 година, като за негов основател се смята Матвей Русов, пристигнал от Румъния. Първоначалното име на селището е Казашка махала, а през 1953 г. то получава днешното си име. Сега в Казашко живеят постоянно 400 души, като основно това са наследници на някогашните казаци, но вече има и българи. В миналото женитбите на местните с друговерци били строго забранени, както и разводите. Интересното е, че в селото не се пуши на публични места, защото се смята за грях. Характерното за църквите им е, че нямат олтари. Иконите също трябва да бъдат в църквата, а не в къщите. Според обичая, в храма се ходи само с традиционните носии, които се наричат шубки. Мъжете не се бръснат, а жените трябва да са с дълги коси и забрадени. Кметицата, която ги управлява няколко поредни мандата, беше извикана през 2006 г. в Москва, за да получи казашкия военен чин майор-есаул и днес е единствената жена атаман у нас. На Коледата на староверците, първото, с което се разговява, е свинска пача „холодец‘. Татарица край Айдемир, е другото такова село в България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Калиниците в Асеновград с бели тиари на цветя

По подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.