62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

62 минимални заплати за най-евтиното жилище в София

Кризата засилва шансовете на купувачите да спазарят по-ниска цена

62 минимални заплати стигат за най-евтиното жилище в столицата, сочи справка на „Монитор“ в имотните сайтове. Имотът обаче е в отдалечен и непрестижен квартал. Около 700 са офертите в София за малки апартаменти с площ не повече от 50 квадрата и на цена до 60 000 евро, като повечето от тях са за имоти в строеж. За столицата средната цена на обявите в imot.bg за въпросните малки жилища е 31 800 евро, което означава, че биха ни били нужни цели 104 минимални работни заплати (МРЗ). В момента тази заплата е 610 лв. (около 305 евро).

Броят на офертите в сегмента в 11 от по-големите областни града в страната е към 2000. Изчисленията показват, че

в Русе бихме изхарчили най-малко минимални заплати

- само 31. В кв. „Дружба-3“ в крайдунавския град се предлага боксониера от 26 квадрата на 8-ия етаж за 9500 евро. Там офертите за малки имоти до 60 000 евро са 250. Средното ниво на цените им е 27 700 евро, равняващи се на 91 от най-ниските месечни заплати в рамките на Евросъюза.

Друга евтина дестинация за миниатюрни жилища е Пазарджик. Там може да се купи апартамент от 44 квадрата за 28 000 лв., или 46 минимални заплати. Средното ниво на цените в тракийския град на евтините жилища е 22 300 евро, или 73 МРЗ. В останалите десет града този показател е над 80 минимални месечни възнаграждения за страната.

В Бургас, Варна и Пловдив той съответства на 85 МРЗ. Във втория по големите черноморски град за имот от най-ниската оферта за 30 квадрата в кв. „Меден рудник“ биха стигнали 44 минимални заплати. Там обявите за евтини жилища са 164, а в лятната ни столица са над 1000. Във Варна най-евтино - за 13 990 евро, в сегмента се предлага за продажба жилище от 27 кв. м в кв. „Възраждане“. Според средната цена в най-ниския сегмент в Плевен биха ни трябвали 82 МРЗ за малко евтино жилище. Там може да се намери апартамент и за 14 500 евро, а в Благоевград пък най-ниската оферта е 13 200 евро за панелка в кв. „Освобождение“. Под тепатата пък най-евтино - за 13 900 евро, се търси купувач за боксониера от 26 квадрата в мегакомплекса „Тракия“. Във Велико Търново най-ниската оферта за по-нормално жилище от 35 квадрата е 13 500 евро. Почти на същата цена може да се купи гарсониера от 40 кв. м в старозагорския кв. „Зора“. Там офертите за малки апартаменти под 60 000 евро са 160.

Според Константин Пандов от ЕППИ

офертите под 60 000 евро в София са много малко

и са основно за панелни гарсониери в непрестижни квартали като „Люлин“, „Обеля“, „Надежда“, „Връбница“ и други в близката или по-далечна периферия на града. „Едностайните са най-бързо продаваните жилища“, пояснява той. По думите му по-често там те се купуват основно за лично ползване, защото тези квартали не са предпочитани от студенти и рядко в тях се инвестира, за да бъдат давани под наем.

Председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев предупреди, че немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви. Той припомни статистиката за полугодието за спада на сделките с имоти, породен от коронакризата. „Във Варна той е със 7%, за София - 13%, Пловдив - 15%, Бургас - 19%. Средно за страната - 18%. При започнатото ново строителство на жилища има понижение от над 10 на сто. В същото време заинтересовани брокери и строителни предприемачи лансират новини, че цените скачат. Няма как да стане това, след като има спад в икономиката и строителството. Може да има ръст на цени само за отделен имот или малка зона, защото са много търсени и качествени и няма голям риск при покупката им“, смята той.

По думите му в условия на криза и спад на пазара

може да се увеличат рисковете от покупка „на зелено“

„Колко са големи те, зависи от инвеститора. За това клиентите трябва да проучват добре с кого сключват договор или пък да се ориентират към купуване на недостроени жилища, когато изграждането им е достигнало на етап акт 14 или 15. От друга страна, в кризата има шанс да се засилят позициите на купувачите и сега по-лесно може да се договорят по-ниски цени, макар и с малко. Едновременно с това може част от офертите на пазара да бъдат изтеглени, защото собствениците са решили да очакват по-добри времена за продажба“, прогнозира председателят на НСНИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.