Общини коткат туристи с екстремни атракции

Планинското колоездене най-разпространено

Общини коткат туристи с екстремни атракции

Поне 75 хил. българи и чужденци на приключенски пътувания в България

Малки общини привличат туристи с екстремни атракции, научи „Монитор“. Освен чрез основните си забележителности, градове като Враца, Луковит, Рила, Сопот, Смолят, Кресна и Разлог имат потенциал за развитие и на т. нар. приключенски туризъм.

Според министерството на туризма, цитирайки данни на НСИ за 2016 г., 240 хил. души са пренощували в местата за настаняване с 10 и повече легла в общини, където има условия за практикуване на екстремен туризъм. „Ако предложим, че около 10% от пренощувалите са практикували приключенски туризъм, заедно с друг вид туризъм – например планински или ски походи, то приключенския туризъм са избрали около 24 хил. души. В тази бройка не се включват лица, отседнали в собствен имот или при близки. Затова реалният брой може да е по-висок“, разясняват от ведомството.

От Института за анализи и оценки в туризма пък обясниха, че около 25 хил.

чужденци идват у нас за да си вдигат адреналина

Броят на сънародниците ни, които са фенове на подобни изживявания, е двойно по-голям - 50 хил., като в тази бройка попадат и ученическите лагери и зелените училища. Така общо любителите на силни усещания са поне 75 хил.

Според министерството екстремният туризъм е един от най-бързо развиващите се сектори в туристическата индустрия, който привлича платежоспособни потребители, подкрепя местните икономики и насърчава прилагането на устойчиви практики. Включва дейности като подводен рафтинг, планинско и шосейно колоездене, езда, някои видове джип-сафари, програми за обучение за оцеляване, катерене с планински водач, планински преходи с различна трудност, екстремни ски и сноуборд.

България разполага със значителни ресурси за развитие на приключенски туризъм. Това се потвърждава и от Adventure Travel Trade Association (ATTA), която измерва потенциала на този вид туризъм сред 28 развити и 163 развиващи се държави (според дефиницията на ООН) на база 10 категории показатели. Така преди три години

България попада в топ 10

на развиващите се държави с най-голям потенциал за приключенски туризъм.

Оказва се, че велотуризмът е най-разпространен у нас. Маршрути за планинско колоездене съществуват във всички по-високи планини. През страната минават и два от маршрутите на мрежата „Евровело“, инициирани от Европейската федерация по колоездене. Това са „Евровело 13“, който се движи по протежението на „Желязната завеса“, бившата граница между страните от Запада и съветските сателити, а в България и по граничните райони със Сърбия и Румъния, и „Евровело 6“, следващ реките Лоара, Рейн и Дунав. В България тези маршрути преминават през обявения за световно наследство от ЮНЕСКО резерват „Сребърна“.

В района на Искърското и Кресненското дефилета се организират рафтинг и спускания с каяк по бързеите на реките, особено през месеците май и юни, когато реките са най-пълноводни. Черно море предлага условия за гмуркане и подводен риболов.

Възвишенията над град Сопот пък са едно от

най-добрите места за парапланеризъм в Европа

Условия за парапланеризъм и делтапланеризъм има и в районите на Витоша, Сливен, Кюстендил, Стара Загора и Албена. На по-високите мостове в страната, както и в пещерата „Проходна“, се организират скокове с бънджи.

Планините в България покриват една трета от територията на страната и предлагат гъста мрежа от екопътеки. Популярни са Южнородопската, в близост до село Ягодина, Еменска в района на Велико Търново, Крушунска в района на Западния Предбалкан, Дряновска с начална точка Дряновкия манастир и други.

Западните Родопи пък са дестинация, богата на природни забележителности с потенциал за приключенски туризъм: Ягодинската пещера, Харамийската пещера, Дяволското гърло. В някои планински райони - около Враца, Лакатнишките скали в Искърското дефиле и връх Мальовица в Рила има чудесни условия за алпинизъм.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.