Снимки

Цените на производител в сектора производство и разпределение на електроенергия, топлоенергия и и газ намаляват с 2,6% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври. Ръст обаче има по отношение на цените при добив на въглища – от 0,8% спрямо октомври 2014 година и от 3,8% спрямо предходния месец септември.

Като цяло цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар са с 3,8% по-ниски спрямо октомври 2014 година. Най-сериозен е спадът в цените в сектора на добивната промишленост – със 7,7%, докато в преработващата промишленост свиването е от 4,4 на сто.

Данните на НСИ показват още, че спрямо септември 2015 година цените на производител в енергетиката намаляват с 1,5% и са в основата на понижението на общия показател за вътрешния пазар с 0,6%. В преработващата промишленост също има намаление, макар и с минималните 0,1%.

Спадът на цените на производител в сектора на промишлеността донякъде обаче се компенсира от добивната промишленост, където през октомври има ръст на цените на производител в рамките на 0,9 на сто на месечна база

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички процедури за 2018 г. по горската мярка 8 от ПРСР са отворени

В Информационната система за управление и наблюдение 2020 (ИСУН) стартира прием на проектни предложения по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“.  Тя е част от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от земеделското министерство.

Предлагат единна стратегия за енергийна ефективност в туризма

В сферата туризма трябва да се прилага единна стратегия за енергийна ефективност. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова преди Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, провела се днес в София.