Снимки

Над 1500 проверки на територията на страната са извършили инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) през септември, съобщи министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

От земеделското ведомство уточняват, че при проверките е иззета 920 кг риба, от която 230 кг е била дарена. Конфискувани са били мрежи с обща дължина от близо 24 000 метра. За нарушенията са били съставени 83 акта.

МЗХГ допълва, че обект на проверките са били акваторията и бреговата част на Черно море и река Дунав, вътрешните водоеми на страната, търговската мрежа и транспортните артерии.

В продължение на започналите през август масирани проверки са били осъществени няколко мащабни акции в два от водоемите на Бургаска територия, обект на най-много бракониерски набези - язовир "Мандра" и езерото "Вая". В акциите участие са взели и доброволни сътрудници на ИАРА, уточниха от министерството.

Общата дължина на извадените мрежи само от тези два водоема надвишава 17 км, а уловената с тях риба - над половин тон, се допълва в съобщението.

Земеделското ведомство добавя, че при съвместна проверка на български и румънски инспектори на 14 септември 2017 г. са били проверени 15 души, извършващи любителски риболов и 31 риболовни кораба, от които 7 румънски и 24 български. В резултат от водите на река Дунав са били извадени общо 400 метра немаркирани мрежи.

ИАРА припомня, че вследствие на своевременни действия на агенцията са били спасени над 2000 екземпляра от рибния ресурс в река Дунав, в това число от маломерна пъстърва, с която реката е била зарибявана по-рано тази и миналата година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Fibank търси най-успешните български компании

За седми пореден път авторитетният конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ ще отличи най-успешните български компании. Инициатор на проекта е Първа инвестиционна банка (Fibank), а мисията на конкурса е да фокусира общественото внимание върху примерите за устойчив бизнес у нас и да популяризира широко добрите бизнес идеи и практики. 

Стартира приема на европроекти за „сговорни земеделци“

Приемът на проекти за учредяването на групи и организации на производители стартира от днес. Общият размер на средствата по дългоочакваната мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода (ПРСР) е 7,56 млн. евро.