През септември ясно ще вадим ли газ от Черно море

Днес посрещаме сондажния кораб за блок „Хан Аспарух“

През септември ясно ще вадим ли газ от Черно море

Дупчат 4 километра под морското дъно

През септември ще е ясно дали ще вадим български газ от Черно море. Четири месеца ще отнеме на дрилинг кораба Noble Globetrotter II, който днес официално ще бъде посрещнат в Бургас, да пробие морското дъно.

След посрещането му на бургаското пристанище Noble Globetrotter II ще се отправи към блок „Хан Аспарух“, който се намира на около 80 километра навътре в морето от варненския бряг. След като се позиционира там, сондажният кораб

ще започне да дупчи морското дъно

като се очаква това да се случи в началото на май. Дълбочината на сондажа ще е 5600 метра, като 3600 метра от тях ще са под морското дъно.

Проучването се извършва от консорциум между френската „Тотал“ (40%), австрийската ОМВ (30%) и испанската „Репосол“ (30%), които спечелиха конкурса за търсенето и проучването на нефт и газ. Инвестиционната програма на консорциума е за 260 млн. долара и предвижда да бъдат направени още два сондажа.

Блок "Хан Аспарух" се разполага на площ 14 220 кв. км. Съвсем близо до него се намира румънският блок "Нептун", в който беше открито находище със запаси от около 84 милиарда куб. метра газ. Затова надеждите са, че българският блок също крие големи залежи. Преди две години, когато завършиха 2D и 3D сеизмичните проучвания на блока, говорител на австрийската компания прогнозира, че в блока може да има залежи от 100 млрд. куб. метра.

Със сондажите е натоварена френската „Тотал“. Те трябваше да стартират през 2015 г., но ниските цени на петрола отложиха началото на сондажа. Разрешителното на консорциум за търсене и проучване за нефт и газ изтича през 2017 г. Дори да бъдат доказани залежи в блока, до търговската му експлоатация ще мине доста време, като понякога това отнема и 10 години.

Ако в блока бъдат открити залежи, каквито са надеждите, страната може да се захранва с

35% по-евтино синьо гориво

По неофициална информация с толкова по-ниска е цената на местния добив и в момента, но добивът от тях почти е приключил.

Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че енергийният министър Теменужка Петкова ще участва на посрещането на сондажния кораб. На събитието ще присъства и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, депутати, представители на местната власт и на бизнеса. За участие са поканени и министър-председателят Бойко Борисов, както и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.