Снимки

- Г-н Рагин, къде прекара българинът почивните дни около 1 май, кои бяха предпочитаните от нас дестинации?

- Радвам се, че с всяка изминала година българинът става все по-голям патриот и вече избира предимно родните курорти. Сънародниците ни разбраха, че материалната база, качеството и цените ни не са никак за пренебрегване. Така че тази година предпочитани бяха предимно спа комплексите. Те са все по-атрактивни. Най-посещавани бяха Сандански, Велинград, Хисаря, Девин, Сапарева баня, Поморие и др. Голяма част от зимните ни курорти също разполагат с такава услуга. В същото време много българи пък предпочетоха да се отдадат на културен туризъм, който през последните няколко години се развива изключително добре. София, Пловдив и Велико Търново са трите основни дестинации, които се конкурират в тази сфера и предлагат все по-добър продукт. Трябва да изтъкнем, че само 5-6 месеца след инвазията на нискотарифните полети отчитаме 40% ръст на туристите. София вече е свързана със 17 европейски града, които предлагат такива услуги. Затова искаме да пренесем този опит и в Пловдив и Варна и да разширим сезона на летния и зимния туризъм.

- Морските или зимните курорти бяха по-предпочитани през тези почивни дни?

- Освен спа и културния туризъм трябва да отбележим, че много добре се развива и селският туризъм. Много наши сънародници избраха да прекарат почивните дни в селски къщи за гости, където имат възможност да се насладят на традиционната българска кухня. В това се убеждават и много чужди гости. Много румънци предпочетоха курортите по северното ни Черноморие, а гърците пък все по-често избират да посетят София. Французи и англичани също отдавна припознаха столицата ни като своя дестинация. Те са приятно изненадани от богата история на града, архитектурата и приемливите цени. Така че за няколко години София се наложи като предпочитана дестинация.

- Колко всъщност излезе почивката на българина?

- Всичко зависи от финансовите възможности. Българите, които разполагат с повече средства, освен основния пакет ползват и спа услугите. Но общо взето, почивката излиза средно между 300-600 лева на човек. Това зависи от обекта, като най-търсени са тридневните пакети. В някои оферти са включени и културни мероприятия.

- Да разбирам ли, че не са много българите, прекарали почивните дни в съседна Гърция и Сърбия?

- Не, не бих казал. Има и такива. Всъщност, ако направим прецизен анализ, ще видим, че около 1 милион наши сънародници посещават Гърция. Общо взето, толкова са и техните туристи, които идват у нас. Сърбите пък предпочитат предимно Боровец, Банско и София, а сънародниците ни посещават най вече Пирот и Димитровград, където ходим на кулинарен туризъм. Вече има голям интерес от наша страна и към Охрид - там има история, култура и ни допада като цена и качество.

- А какви са прогнозите ви за предстоящия летен сезон?

- В момента голяма част от летните хотели, които предлагат допълнителни услуги, са отворени и са готови за предстоящия сезон. Дори около 1 май посрещат първите гости.

- Откъде ще са те?

- Става дума за чужди възрастни двойки, предимно от Германия и Англия. Прогнозите ни са, че тази година ще бъде рекордна по брой на туристи. Много силно присъствие ще има от Германия - 40%, Русия - 20%, както и от Англия, Полша, Чехия, Словакия.

- Само преди ден излезе статистика, според която леглата по хотелите у нас са запълнени само 65 дни в годината. През 2005 година - 107, като според някои това се дължи на увеличението на хотелската база. Как ще коментирате?

- Благодаря ви за този въпрос. Това наистина е така, но трябва да стане ясно, че у нас не може да има масов туризъм без реклама и нискотарифни полети. Защо София има 40% ръст на туристите - както казах, защото вече има връзка със 17 европейски града, предлагащи такива услуги. Ако другите три летища Бургас, Варна и Пловдив също увеличат своя капацитет, ще се запълни останалата легловата база у нас. Вярно е, че имаме презастрояване, но при този проблем имаме две решения - или да премахнем хотелите, или да намерим начин да ги запълним. В момента обаче, ако нямаме свръхпредлагане, няма как да поемем всички клиенти, които идват у нас от Средиземноморието. Трябва да акцентираме и на нещо друго - бюджетът на новото министерство на туризма е 9 милиона лева. С тези пари трябва да се изплащат заплати, командировки и да се отделят средства за реклама. Забележете, че една Гърция отделя 160 млн. евро за реклама, а Хърватска има 100 милиона евро годишен оборот. Ето отговора на въпроса защо имаме 64% заетост. Просто нямаме нужната реклама и нискотарифни полети. Друг голям проблем в бранша е липсата на персонал. Затова час по-скоро трябва да ни разрешат да издаваме сини карти, за да може освен преподаватели и студенти да идват у нас лятото на стаж, да има и постоянно работещи служители. Над 250 000 бесарабски българи искат да ползват такива карти. Така че ако не реагираме адекватно, ще имаме проблем отново с набирането на кадри. Само в Созопол има 120 000 легла, а всеки турист трябва да бъде обгрижван и да получи качествено обслужване.

- Имахте идея за популяризиране на българските храни, има ли такава тенденция вече?

- Всъщност още в кабинета „Борисов 2“ Министерството на земеделието и Министерството на туризма подписаха договор за налагане на българския продукт в ресторантите у нас. Колегите от сдруженията на месо и млекопреработвателите ни обещаха да съдействат и да ни доставят сертифицирани продукти. Така че голяма част от колегите вече предлагат в заведенията си чист български продукт. Те дори увеличиха оборота си и смятам, че този модел ще продължи да се налага. Нищо не може да замени чистото родно сирене и кашкавал, както и родното агнешко месо. Те са наша запазена марка. Необходима е само добра реклама, защото младото поколение не познава автентичния български продукт. Така че е наше задължение ние да ги запознаем с това.

 

Визитка:

Роден е на 8 септември 1945 г. в село Ярлово, Самоковско

Завършил е техникум по обществено хранене

Започва своя път като мениджър на ресторанти и след това се насочва към хотелиерство

Председател е на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България

Занимава се с ресторантьорство от 25 години и е основател на първото сдружение на частните хотелиери у нас

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.