Господ говори на света с „Пияните“ на Явор Гърдев
2

Пиеса на Иван Вирипаев разголва липсите на днешния човек

Господ говори на света с „Пияните“ на Явор Гърдев

Внезапна любов изненадва Владо Пенев в нов спектакъл зад канала

Явор Гърдев отново потопи във вода една от коронните си актриси – Весела Бабинова, в премиерния спектакъл на Малък градски театър „Зад канала“ по пиесата „Пияните“ на един от най-влиятелните съвременни драматурзи, руснака Иван Вирипаев. След като „удави“ нейната Офелия на видео в постановката си на „Хамлет“, сега режисьорът буквално „бута“ в локвата (малко басейнче на сцената в сценографията на Никола Тороманов) пияната й героиня, копнееща за любов и смисленост в този „пълен с лайна“ свят. Така започва хороводът от абсурдни на пръв поглед етюди без нещо общо помежду им освен алкохолното опиянение на участниците в тях. Но от уж безсмисления диалог на моменти като фойерверки избухват прозрения, а с навързването на миниатюрите изплува взаимовръзката между персонаж от едната с друг от следващата. И най-важното: Явор Гърдев за пореден път демонстрира, че може да „преведе“ и най-баналната всекидневна случка в

екстремно състояние на сцената

и в пречистващо изживяване за зрителите. Господ разговаря със света чрез пияните, ще обяви героят на Иван Бърнев, директор на престижен кинофестивал, който ще подаде ръка на падналата девойка. После две опиянени красавици (Анастасия Лютова и Луиза Григорова) ще си признаят греховете една към друга и ще се убеждават взаимно, че другата за нищо не е виновна. Между тях е пияният Лорънс (Пенко Господинов), който също е невинен... Две добре облечени банкерски двойки (Владо Пенев, Светлана Янчева, Герасим Георгиев-Геро и Василена Атанасова) ще пият след помена за майката на единия господин, който ще шашне компанията с парадоксални твърдения. За юпито на Бойко Кръстанов – бъдещ младоженец, приятели (Никола Мутафов, Петър Калчев и Христо Пъдев) ще устроят ергенско парти със стриптизьорка (Христина Караиванова) и много философстване... Само в алкохолните си откровения тези иначе благоприлични герои (по-скоро типове, отколкото индивидуализирани характери) изясняват отношенията си с Бог, с истината, със страха от смъртта, тъгуват по изгубената комуникация,

избълват отвращението си от света

на лицемерието и задължителното преуспяване, от табутата и комплексите на либералистка Европа с нейната префинена политическа коректност. И най-вече: артикулират неистовата си нужда от любов. Някои от тях любовта ще осени като деус екс махина, на най-неочаквания уличен ъгъл, защото опиянението е отворило очите и сетивата им и ги води към пределната искреност, когато човек съблича всички свои защити и дрехи, за да достигне до другия. Почти гол, безкрайно несъвършен телесно и смешен на пръв поглед застаряващ мъж, Владо Пенев постига съвършенството на трагизма на изненаданото от внезапната любов същество.

Героите на Владо Пенев и Геро в дебати на пияна глава.

Едни и същи мотиви в миниатюрите на места досадно се повтарят като в пиянски брътвеж, но „пиянската“ пластика, наложена от топхореографите Станислав Генадиев и Виолета Витанова, както и дунапреновият под от декора, компенсират с динамика и нито в един момент от спектакъла няма покой на сцената. Между псувни и мъдрости актьорите ефектно балансират като на палубата на разлюлян параход. Синтезът между драматичния и комедийния пласт в пиесата е много ценен за Явор Гърдев. Игровата ситуация, създадена от Вирипаев, дава възможност за игрова, чувствена и смислена интерпретация на болезнени проблеми, казва той и виртуозно я използва за създаването на поредния свой спектакъл, за който дълго ще се говори и спори.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.