Снимки
 

Абитуриентите да излизат от гимназия с два западни езика, различни от майчиния си. Въвеждането на такъв стандарт в Европа предвижда програмата „Хоризонт 2025“. Това съобщи координаторът по международния проект „Световно образование“ Ирина Христова.

Идеята е до 2025 година училищата в Европа да въведат този модел

6290 български студенти следват във Великобритания, а 2080 кандидати са подали документи само за учебната 2018 – 2019 година, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit. Прогнозите до момента показват, че и през 2019 - 2020 година Обединеното кралство ще продължи политиката със студентското кредитиране, обясни Христова. Тя добави още, че въпреки Brexit Шотландия е взела официално решение да запази безплатното обучение за студенти за учебната 2019 - 2020 година. Към момента по данни на Асоциацията на британските университети там следват общо 1335 българи. Тепърва се очаква решението за приема на Англия, в която учат 4640 нашенци, както и на Уелс, където БГ студентите са 310. Нова система за кандидатстване е въвела Франция за предстоящата учебна година в държавните университети. Студентите ще могат да подават документи в 10 вуза, като ще получават отговор от всеки от тях, а не, както досега, само от един. Срокът за кандидатстване е 13 март. За последната учебна година 1476 българи са започнали обучение във Франция. Дания пък вдига летвата за вход.

Завишени изисквания ще има към нивото на владеене на английски език

както и на хорариума часове по физика и математика за инженерните специалности. Крайният срок за подаване на документи е 15 март. Кандидат-студентите и техните родители ще могат да се запознаят с всички новости и важни моменти около кандидатстването в чужд ВУЗ този уикенд по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе в хотел „Маринела“. В събитието ще вземат участие над 80 образователни институции. За посетителите ще има бонус. Те ще получат финансов наръчник за кандидат-студента с информация за разходите за обучение и възможностите за финансиране на образованието в Европа, Азия, САЩ, Канада, Австралия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.