Ромите с диплома за висше образование спират да се самоопределят като роми. Това става ясно от Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. По данните на Националния статистически институт представителите от малцинството, завършили университет, се увеличават с 0,3%. Оказва се, че при последното преброяване половината от ромите са се определили като българи, турци, дори румънци. Така едва 325 343 души или 4,9% от населението се заявило, че е част от ромското малцинство. Според резултатите от преброяването най-голямата ромска общност е в Монтана, където 12,7% от населението е от малцинството. Всеки десети жител на Сливен се е самоопределил като ром, а в Добрич и Ямбол делът им наближава 10 на сто. Само половината от мургавите ни събратя в трудоспособна възраст не работят, а над 40 на сто имат диплома за основно образование.

Стратегията предвижда да се намалят преждевременно отпадналите от образователната система. За тази цел управляващите планират в подготвителния клас и в средното образование да има ромски образователни медиатори. За да се реализират на трудовия пазар пък се предвижда ромите да посещават обучения за ключови компетентности. Дали ромите са успели да се интегрират ще следи Националният съвет по етническите въпроси, който е към Министерския съвет. За целта се създава контролен механизъм, които да анализира дали политиките за интеграция се спазват и какви са резултатите от предприетите мерки. Това ще струва на държавата 2 млн. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.