Роми с висше се  отричат от етноса си

Роми с висше се отричат от етноса си

Ромите с диплома за висше образование спират да се самоопределят като роми. Това става ясно от Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. По данните на Националния статистически институт представителите от малцинството, завършили университет, се увеличават с 0,3%. Оказва се, че при последното преброяване половината от ромите са се определили като българи, турци, дори румънци. Така едва 325 343 души или 4,9% от населението се заявило, че е част от ромското малцинство. Според резултатите от преброяването най-голямата ромска общност е в Монтана, където 12,7% от населението е от малцинството. Всеки десети жител на Сливен се е самоопределил като ром, а в Добрич и Ямбол делът им наближава 10 на сто. Само половината от мургавите ни събратя в трудоспособна възраст не работят, а над 40 на сто имат диплома за основно образование.

Стратегията предвижда да се намалят преждевременно отпадналите от образователната система. За тази цел управляващите планират в подготвителния клас и в средното образование да има ромски образователни медиатори. За да се реализират на трудовия пазар пък се предвижда ромите да посещават обучения за ключови компетентности. Дали ромите са успели да се интегрират ще следи Националният съвет по етническите въпроси, който е към Министерския съвет. За целта се създава контролен механизъм, които да анализира дали политиките за интеграция се спазват и какви са резултатите от предприетите мерки. Това ще струва на държавата 2 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.