Снимки

- Д-р Дариткова, мораториумът върху нови молекули лекарства активизира пациентските организации. След въвеждането му ще има ли медикаменти за онкологичните и за някои редки заболявания?

- Приетото със Закона за бюджета на НЗОК временно решение през 2018-а да не се заплаща за иновативни молекули, за които притежателите на разрешителните за употреба са подали заявление за включване в позитивна листа през тази година, наистина предизвика пациентски и политически реакции. За съжаление, дебатите излязоха от нормалната парламентарна процедура и нагнетиха лични емоции, замесиха се съдби, изрекоха се крайни твърдения. Причината е в натрупаната несвършена работа от изпълнителната власт. Така една чисто експертна дискусия стана обект на политическа полемика. Партийната употреба на проблемите в здравеопазването може би дава краткосрочен дивидент. В дългосрочен план обаче това само забавя реформите и задълбочава недоверието в сектора.

- На колко биха възлезли средствата, които НЗОК би си спестила в резултат на мораториума?

- Целта не е пестене, а баланс на разходите. Никъде официално не съм видяла подобни разчети. Използваната в политическото говорене сума от 25 милиона е извадена от коментар в стенограмата на надзорния съвет на Касата. Но никой не може да гарантира, че тя е точна. Това е големият проблем на разходите за лекарства - че няма предвидимост на крайните суми и възможност за регулация. Защото имаме печалния опит, когато за хепатит С например при първоначално заявени като подходящи около 300 пациенти, впоследствие станаха повече от хиляда. Липсват механизми за гъвкаво договаряне с фармацевтичните фирми, за да има предвидимост. Липсва ефективен контрол на предписването и употребата. Затова и разходите за лекарства нарастват с най-бързи темпове в сравнение с тези за извънболнична, болнична медицинска помощ и медико-диагностични изследвания.

- Как ще бъдат осигурявани лекарства, по какъв механизъм, ако се окаже, че единствената възможност е молекула, която е в списъка, попадащ под мораториума?

- Ако медицинска комисия прецени, че даден медикамент от новите молекули е единствената терапевтична алтернатива за онкоболния пациент, средствата ще се заплащат чрез бюджета на Министерството на здравеопазването.

- На каква сума годишно възлизат средства за лекарства за онкологично болните?

- В разчетите на бюджета за следващата година са предвидени 1 милиард за лекарства, от които за лечение в онкологията средствата са 300 милиона. И в тези параметри 74% от разходите са за нови, прицелни терапии. За сравнение ще посоча, че за цялата извънболнична медицинска помощ: първична и специализирана, се отделят през 2018 г. около 400 милиона.

- Пациентски организации отправиха обвинения, че с въвеждането на мораториума Народното събрание на практика нарушава правата на пациентите. Как ще коментирате това твърдение?

- Пациентските организации винаги са особено активни, когато става въпрос за медикаментозна терапия. Повечето от тях, както и президентът, не се заинтересуваха от другата забрана: за финансиране на нови дейности в лечебните заведения. Балансираният бюджет на НЗОК гарантира правата на пациентите, защото това им дава сигурност, че ще имат достъп до всичко предвидено в пакета на касата: профилактични прегледи, направления, изследвания, болнично лечение, дентални услуги.

- Временната терапия за забрана на плащанията за нови медикаменти има ли някакво отношение към ограничаване на паралелния износ?

- Иновативните лекарства са обект на паралелен износ заради ниските цени у нас. Контрол върху паралелната дистрибуция се налага, защото тя често води до дефицит на животоподдържащи медикаменти. Скоро бяха оповестени и чисто криминални практики в тази област. В процес сме на приемане на законодателни промени, засилващи контрола. Най-доброто решение обаче би била информационна система, която да следи всеки един етап на потреблението на лекарства. За това трябва време. Трябва да се гарантира, че скъпите иновативни медикаменти се ползват от нуждаещите с пациенти, а не носят финансова изгода на търговци.

- Прави впечатление, че всяка година разходите на НЗОК за нови лекарства като цяло се увеличават. Впрочем отчита ли се успеваемостта на една или друга терапия, прави ли се анализ за ефективността?

- С около 100 милиона ще е преразходът за лекарства през 2017 година. От средствата за медикаменти 65% са за иновативни терапии, а само 25% за генерични. От 2009 г. до сега разходите за лекарствени продукти са се увеличили 200%.За сравнение за този период средствата в първичната помощ са нараснали с 32%, в специализираната 44%, в денталната помощ 72%, в болничната помощ 96%, за медико-диагностични дейности 29%. Няма изградени регистри на заболяванията и не може да се проследи обективно ефектът от увеличените разходи за медикаменти. Експертите трябва да подскажат механизми за преминаване от заплащане за молекули към заплащане за терапевтичен резултат.

- В последните четири години в Народното събрание бяха депозирани три законопроекта, имащи отношение към ограничаване на паралелния износ на лекарства, но те така и не минаха. Защо?

- Всъщност имаше една приета промяна, касаеща паралелната търговия в 42-ото Народно събрание и тя беше обявена за противоконституционна. Бяхме заплашени и от наказателна процедура от Европейската комисия. Затова нотификацията на текстовете е задължителна, за да сме сигурни, че не противоречат на правото на Европейския съюз. Това забави и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Но той вече е приет от Министерския съвет и предстои разглеждането му в комисията и пленарната зала. Предложените промени са в посока на изграждане на информационна система, с която да се следят наличностите и възможност за забрана на паралелен износ при доказан риск за недостиг на медикамент за българските потребители.

- От Сдружението на общинските болници алармираха, че тези здравни заведения са в колапс и на практика повишаването на минималната работна заплата ще направи невъзможно съществуването им. Десет от тях, сред които тези в Белоградчик и Димитровград, са пред фалити. Има ли механизъм, по който те да бъдат спасени?

- В действителност и областните болници алармираха за проблем с плащането на заплати, предвид новото ниво на минималната . Министърът на здравеопазването заяви ангажимент да се преостойностят най-недофинансираните клинични пътеки и да се търсят нови параметри на прогнозните бюджети на лечебните заведения. Това ще им даде шанс да увеличат приходите си и да се стабилизират финансово.

  • Ако все пак някои от общинските болници бъдат затворени, как ще бъде осигурена медицинската помощ на населението?

  • Решението за затваряне може да бъде само на собственика,т.е. съответното общинско ръководство. Министерството на здравеопазването анализира състоянието на всички общински и държавни болници и ще предложи механизми за стабилизиране. Ангажирани с проблемите на болниците, обаче не трябва да забравяме, че усилията трябва да са в посока и на осигуряване на достъп на пациентите до първична и специализирана медицинска помощ. Стабилната извънболнична помощ дава повече шансове за превенция, ранна диагностика и лечение. Във всички нива на медицинското обслужване най-силно ни тревожи липсата на кадри. А няма как да задържим медиците, ако не им осигурим адекватно заплащане, възможност за кариерно израстване и достойно обществено отношение.

 

Визитка:

Д-р Даниела Дариткова е магистър по медицина

Завършила Санктпетербургския медицински педиатричен институт

Специалист е по педиатрия и обща медицина, магистър по здравен мениджмънт

Общински съветник в Смолян от 2007 до 2009 г. Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ

Народен представител на 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото НС. В 41-ото бе избрана като мажоритарен кандидат

Председател на парламентарната здравна комисия


 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.