Подут корем, усещане за тежест в стомаха, болки след хранене, засилващи се след консумация на определени продукти... Ако всички тези симптоми са ви познати и ви тормозят често, най-вероятно страдате от гастрит или най-малкото т. нар. нервен стомах. Възпалението на стомашната лигавица всъщност се оказва сред най-честите причини за подобно неразположение. За съжаление то все по-често застига и млади хора. Успокоителното е, че бихме могли да облекчим болния стомах, обръщайки се към богатствата на природата. Редица билки са чудесен помощник в битката с неприятните симптоми, съпътстващи проблемите на храносмилателната система.

Кантарион
Пръв в списъка от растения, които церят болния стомах, е жълтият кантарион.
Билката от семейство Звъникови може да се употребява за лечение както на язвена болест, така и срещу гастрит. Чаят от жълт кантарион помага при множество проблеми, свързани с неразположения стомах като газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Отварата от билката е добре да се пие на гладно. Друга рецепта, която спомага за лекуване на болки в стомаха, е смес от кантарион със зехтин. Растението се нарязва на ситно и се залива със зехтина, като престоява на топло поне 3 седмици. Получената смес се прецежда и се пие по една супена лъжица преди хранене.
Мента
Друг дар от природата, с който бихме могли да помогнем на болния стомах, е ментата. Освен че има освежаващ ефект на целия организъм, чаят от билката действа благоприятно при подуване, спазми, гадене и други проблеми, свързани с тази част на тялото. Добре да приемаме ментовата отвара след вечеря, когато традиционно преяждаме. Ако имаме стомашни проблеми и през деня обаче, чаша с чай от мента може само да ни помогне и да облекчи неприятните усещания.
Лайка
Успокоително на раздразнения стомах действа и отварата от лайка. Съ­­дър­жащите се в билката вещества имат противовъзпалителен ефект и помагат при заболявания на храносмилателния тракт. Лайката има благоприятно приложение и при камъни в бъбреците и пикочния мехур. Тя спомага още при проблеми с нервите, защото се бори успешно с безсънието и стреса.
Джинджифил
Сред списъка с богатствата на природата, които ще ни помогнат при проблеми  с храносмилането, е и джинджифилът. Макар и с не така красив външен вид, коренът от растението помага при стомашни разстройства, както и при пристъпи на гадене.

 

Какво да избягваме на трапезата?

Определени храни и напитки са истинско предизвикателство дори за здрави стомаси, а какво остава за хора, които се оплакват от чести проблеми с храносмилането. Сред напитките, които е добре да се избягват при проблемен стомах, е алкохолът. Всъщност, солидният стаж с чашката може да е причината за възникването на подобно заболяване, което автоматично води до логиката, че ако веднъж си тръгнете с подобна диагноза от лекарския кабинет, най-добре да спрете с честите наздравици. Сред другите неподходящи при гастрит напитки са газираните сокове и кафето. Храните, които трябва да изключите от трапезата си, ако често ви боли стомах, са силно пикантните ястия, горчицата, тлъстите меса, пърженото, консервираните продукти. Опитайте се да преминете към по-балансирана диета, включваща недразнещи храни – супи, варива, зеленчуци на пара, нетлъсто месо, риба.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини