Снимки

След като Илон Мъск създаде Neuralink и Facebook разкри своите изследвания върху интерфейс мозък-компютър, 2017 изглежда, че ще бъде годината, през която изследванията за управлявани от съзнанието компютри, наистина се развиват. Това вече не е научно-фантастична концепция, след като огромни средства се инвестират в сериозни изследвания и сега DARPA направи инвестиция в размер на $65 млн. за шест проекта в рамките на новата си програма Neural Engineering System Design (NESD).

DARPA първоначално обяви програмата NESD в началото на 2016 г. с покана за представяне на предложения, които биха подпомогнали изследванията в развитието на неврален имплант, който е биосъвместим и дава възможност за двупосочна комуникация между човешкия мозък и компютъра.

Агенцията вече обяви шестте проекта получили договори, като част от програмата, включвайки една частна компания и пет научноизследователски организации. Фаза I на проекта се концентрира върху пробиви в хардуера, софтуера и неврологията, които впоследствие могат да бъдат тествани при животни и лабораторно отгледани клетки.
Шестте възложени поръчки обхващат различни научни области и дисциплини. Два от проектите изследват слуха и речта. Екип от университета Brown планира да създаде имплант за мозъчната кора, който да дешифрира невралната обработка на речта, докато частна компания, наречена Paradromics, разработва кохерентен интерфейс, който използва микро електроди за записване и стимулиране на групи неврони.

Останалите четири проекта разглеждат манипулацията на процесите на зрението. Екип от Колумбийския университет има за цел да разработи неивазивен биоелектрически интерфейс, който може да оказва влияние директно върху визуалната кора, докато екипът от университета в Калифорния, Бъркли, ще работи върху създаването на миниатюрен микроскоп, който може да измерва и стимулира едновременно до един милион неврона от мозъчната кора.

Екип от фондация Voir et Entender ще разработи комуникация между изкуствена ретина, поставена на очите и невроните във визуалната кора, посредством оптогенетика. Докато екипът от лаборатория John B. Pierce има за цел да създаде изцяло оптична протеза за зрителната кора, използвайки неврони, модифицирани да биолуминисцират и да реагират на опотогенно стимулиране.
Всички проекти имат за цел намирането на начини за точно дешифриране на невронните данни и разработването на техники за изкуствено манипулиране на невроните, предоставяйки детайлни изображения и звук. Практическото приложение би могло да бъде от възстановяването на изгубено зрение на човек чрез протеза във визуалната кора, до създаването на интерфейс между мозък и машина, който позволява да се контролира изкуствен крайник с ума.

След първата година програмата ще премине във Фаза II, в която ще се извършват изследвания върху хора и търсят начини за одобрение от страна на регулаторните органи. Програмата NESD планира също така да свърже учени с Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), за да се оцени регулаторно безопасността и неприкосновеността на личния живот във всички фази на развитие на програмата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.