Снимки

За изтеклата година всеки един от нас е генерирал продукция на стойност 6 630 евро или около 12 967 лв. от БВП, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Това означава, че за 2016 г. българският Брутен вътрешен продукт ?(БВП) се е увеличил с 3,4%, каквито приблизително бяха и прогнозите на български и чуждестранни експерти за добро ниво на ръст на родната икономика през 2016 г.

За 2016 г. БВП достига номинален стойностен обем от 92,635 млрд. лв. Преизчислен в долари БВП възлиза на 52,385 млрд. долара, а в евро БВП е съответно 47,363 млрд. евро.

Брутната добавена стойност пък възлиза на 79,937 млрд. лв. Реалният стойностен обем на показателя е с 2,9% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2015 г. Секторът на услугите продължава да бъде водещ и на него се падат 67,6% от общия ни БВП. Индустрията заема второ то място с 28%, а аграрният сектор е трети с 4,4 на сто.

Реализираният от българската икономика ръст през четвъртото тримесечие на 2016 г. в сравнение с аналогичния период на 2015 г. също е 3,4%, колкото и за цялата година. Брутният вътрешен продукт за този период възлиза на 25,8 млрд. лв. Спрямо третото тримесечие на 2016 г. пък увеличението е под 1%. На човек от населението се падат по 3 616 лв. от реализирания БВП.

Създадената брутна добавена стойност през четвъртото тримесечие пък възлиза на 22,235 млрд. лв. по текущи цени. През четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на предходната година делът на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0,2 процентни пункта до 3,3%. Индустрията също намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 1 процентен пункт до 23,8 на сто. Растеж се отчита единствено при дейностите в сферата на услугите, чийто дял се увеличава до 72,9% при 71,7% през същия период на предходната година.

Най-голямо е нарастването на брутната добавена стойност в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - със 7,3%. В културата, спорта и развлеченията увеличението е с 6,6 процента, в търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети; транспорта, складирането и пощите, хотелиерството и ресторантьорството - с 5,4%, а в селското, горското и рибното стопанство - с 5.3%.

В операциите с недвижими имоти регистрираното увеличение е с 3,3%, в промишлеността - с 2,5%, в държавното управление, образованието, здравеопазването и социалната работа пък ръстът е от 0,1%.

Индивидуалното потребление нараства с 1,7% спрямо края на 2015 г., а колективното - с 0.5%.

Бруто образуването на основен капитал бележи спад от 4,5%. Вносът и износът на стоки и услуги нарастват съответно с 5,5 и 6,8 на сто.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Булгаргаз” предлага ръст от 18,5%, но енергийният регулатор вече излезе с предложение за 10,8%

Каква ще е цената на газа от юли?

„Булгаргаз” предлага ръст от 18,5%, но енергийният регулатор вече излезе с предложение за 10,8%

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание цената на природния газ през третото тримесечие на годината.

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).