Снимки

Подобряване на бизнес управлението на пенсионно-осигурителните дружества целят, приети от кабинета днес промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Със законопроекта за редакцията на на КСО се усъвършенства системите за управление на пенсионноосигурителните дружества, уредбата на инвестициите на пенсионните фондове, както и изискванията към членовете на управителните и контролни органи на дружествата, се казва в прессъобщението на правителствената информационна служба.

Новите изисквания към членовете на управителните и контролни органи на дружествата включват подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация. Въвежда се и задължение дружествата да разполагат с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно и благоразумно управление.

В законопроекта се уточнява, че в рамките на системата за управление пенсионно-осигурителното дружество създава определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена. С документа на компаниите в сектора се предоставят по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове чрез разширяване кръга на допустимите финансови инструменти, като се въвеждат необходимите ограничения и лимити на инвестициите с цел намаляване на риска. Предлагат се и нови промени с цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите за сделки със свързани лица.

С промените се прецизират и изискванията към финансовите отчети на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях фондове, като се въвеждат допълнителни изисквания към техния одит.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.