Снимки

На болничните лекари да бъде заплащано по нова схема, каквато се прилага в Австралия. Те ще получават повече средства, тъй като занапред ще лекуват не само основното заболяване на пациента, с което той е приет по клинична пътека, но и съпътстващите. Това става ясно от проект за изменение на Наредбата за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, който вече е публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Сега при постъпване на болен със спукана язва в болница например, но страдащ и от високо кръвно, здравната каса плаща на лечебното заведение по клиничната пътека за лечение само на язвата, но не и на хипертонията. По този начин лечебните заведения трупат дългове или се налага да приемат и изписват пациент по две-три клинични пътеки в рамките на няколко дни, за да могат да лекуват всичките му заболявания, припомниха запознати.

Австралийският модел, който се нарича диагностично-свързани групи, ще замени клиничните пътеки. Част от него беше закупен от България още през 2011 г., когато бяха създадени и кодовете на диагнозите, по които те да се отчитат след въвеждането му. Бяха обучени и специалисти от здравната каса и Центъра за опазване на общественото здраве и анализи. То обаче не беше въведен тогава, тъй като изчисления на финансови експерти показаха, че ако това се случи, бюджетът за здравеопазване трябва да се увеличи близо с 50 процента.

Проектът, предлаган от Министерството на здравеопазването сега предвижда промяна на кодовете на заболяванията, както и обучение на лекари и сухи тренировки, в които те паралелно с останалата си работа и отчитане по клинични пътеки, да се отчитат и по новата система още преди тя да бъде въведена. Целта е, когато това се случи, медиците да са готови, поясни пред „Монитор“ директорът на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи д-р Христо Хинков. Въвеждането им няма да повиши разходите нито на здравната каса, нито на Министерството на здравеопазването, тъй като голяма част от работата е свършена още преди пет години. По първоначалните изчисления на Световната банка разходите следваше да скочат с 1,5-2 пъти, ако се започваше от А и Б, допълни д-р Хинков.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.