Трима български музиканти ще нас-троят инструментите и ще извисят глас, за да изпратят своето послание към пострадалите от земетресението в Индия. Тяхната мантра ще литне по света, за да търси подкрепа и съпричастие. Малък жест на подкрепа, която истинските приятели дават в тежък момент.  
„Мантрата е молитва. Съчетание от звуци и думи на санскрит, нещо като словесна формула която има силата да прави добро и да променя хората и света”, разказва Марина Великова. Спомените я връщат назад в историята на Азия, за да обясни малка част от традициите.
„В Непал хората често правят колективна молитва – изписват малки знаменца с молитви и ги зачакат на връзка навсякъде из планините. Те вярват, че когато вятърът ги разлюлее, целият свят ги чува  Това са техните послания.
„Музиката за нас е молитва и себеотдаване.  
  От векове будистите в Непал се молят за целия свят  
да стане по-добро място за живот. Сега ние искаме да върнем този жест и в труден момент да застанем в молитвата си до тях. Както правят приятелите. Защото винаги, когато свирим, ние си спомняме за нашите учители по музика от Индия, за нашите приятели музиканти”, допълва Стефан Христов, майстор на класическа индийска табла.  
Музиката на Индия събира тримата музиканти и както казва Стефан, „Това е любов от първо ухо” , от първия звук, от първата нота, която слухът на музиканта припознава като сърцеведна.  
По различно време тримата се срещат с Индия, но и тримата я опознават чрез музиката.  
Преди близо 20 години Марина Великова се включва в експедиция планирала да изнесе концерт в подножието на Еверест. Заедно с музикантите Теодосий Спасов, Дони, Коцето Калки, Николай Иванов – Ом, Драган Милев – Дари те изнасят концерт под покрива на света - на връх Калапатар, под петия базов лагер на Еверест на височина 5545 м. „Еверест концерт“ е признат за най-височинния концерт в света и е регистриран в рекордите на Гинес.  
Марина твърди, че пътят й като музикант тръгва от Непал, а  
емоцията Индия я бележи завинаги
„Непал е повратна точка в живота ми. Първата ми среща „на живо” с изтока, който се оказа посоката на моя живот за откриване и завръщане към себе си. Всички практики, философски книги, йога, музика ... се оказаха само подготовка за едно дълго пътуване навътре. То се случва само през личния опит, през много изпитания и зададени във времето въпроси” , признава тя.  
Завършила музикална академия, Марина се увлича от експерименти. Така среща Николай Иванов, с когото създават група „Ом”. Марина свири на фагот, хармониум, тампура, изпълнява и вокал. Стилът й е повлиян и от различни техники на музициране oт източните култури. Затова, когато печели стипендия за обучение, избира музикално училище в Индия. Пет години специализира вокално майсторство в най-старата школа по музика Gandharva Mahavidyalaya в Делхи.  
И вече 12 години Марина не знае дали прекарва повече време в България или в Индия, защото винаги намира причина да се върне там - било с концерт, било, за да види своите приятели.  
Етно звученето отвежда Стефан в Индия преди 7 г. Иска да учи табла при най-добрите учители. След 6-годишно обучение, получава магистърска степен по сценични изкуства и северно индийска класическа музика в консерваторията Co-
darts в Ротердам.
Паралелно с това Стефан пътува до Индия. Там той учи табла с маестро Устад Файяз Кхан в Делхи и с един от най-прогрeсивните изпълнители за нашето време Пандит Йогеш Сам-ши.
 Йога магията запознава Марая  
с индийските традиции, а като музикант ухото й възприема и другите вибрации. Нейният верен спътник е цигулката. Тя свири в симфонични оркестри в Холандия и Испания, взима участие и в рок и поп групи. През 2013 г. В Мадрид основава триото Guerrilla Breve , чиято цел е да представя класическа музика на неочаквани места и малки сцени. Освен уроците по цигулка учителката на Марая - Жанин Жулиар, я въвежда и в основите на будистката концепция и йога практиката. Така заедно с  музикалните знания Марая получава и напътствия за духовната страна на музикалното изкуството и разбира концепцията за състрадание, карма и молитва за добруване на всички живи същества.  
Години по-късно, след като със съпруга си Стефан Христов пътуват за Индия и Непал, знанията и практиките й придобиват нов смисъл. Тя започва да се интересува от северно индийска класическа музика и, докато пътува, използва и възможността да взема уроци по саранги във Варанаси-Индия.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Годжи кръсти дъщеря си (СНИМКИ)

Китаристът Георги Милчев- Годжи и нежната му половинка Надежда Дончева кръстиха дъщеричката си. Това се случи навръх Цветница, когато детето празнува и имен ден.