Снимки

С 560 хил. повече са пътуванията на българите през май тази година спрямо същия период на миналата, съобщиха от Националния статистически институт. Според данните те са се увеличили с 16,8% в сравнение с май 2015 година. За периода се отчита ръст на пътуванията към Германия - с 56.9%, Австрия - с 53.6%, Сърбия - с 36.1%, Румъния - с 21.4%, Гърция - с 19.4%, Испания - със 17.1%, и други.

Същевременно намаляват пътуванията към Нидерландия - с 15.2%, Руската федерация - с 15.2%, Обединеното кралство - с 3.7%, бившата югославска република Македония - с 1.3%, и други, съобщиха от НСИ.

Близо половината от излизанията зад граница на българите е с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни събития, сочат статистическите данни, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 32.0%, и пътуванията със служебна цел - 24.2%. В сравнение с май 2015 г. има увеличение при пътуванията по всички наблюдавани цели, като най-голямо е при пътуванията за гостуване и обучени с 26.8%, със служебна цел - с 12.7%, и с цел почивка и екскурзия - със 7.9%.

През май 2016 г. посещенията на чужденци в България са 808.3 хил. или с 13.1% повече от същия месец на 2015 г, показва информацията на НСИ. Отчита се ръст при пътуванията с други цели - с 21.7%, и с цел почивка и екскурзия - с 11.8 на сто, докато тези със служебна цел намаляват с 5.3%.

От общия брой чужденци, посетили България през петия месец на годината, делът на гражданите от Европейския съюз е 62.6%, или с 16.8% повече в сравнение с май 2015 г. Увеличават се посещенията на граждани от Франция - с 40.0%, Румъния - с 32.5%, Обединеното кралство - с 12.7%, Австрия - с 4.9%, Италия - с 2.7%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Словения - с 21.9%, Хърватия - с 9.4%, Испания - с 8.6%, Германия - с 0.5%, и други.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Розарите на протест, докато депутатите изслушват Порожанов

След протеста на розопроизводители от Карловско на пътя излязоха и в Казанлъшко. Те разписваха цвят по пътя, докато по същото време депутатите изслушваха земеделския министър Румен Порожанов за проблема.

БФБ: Търговията с ДЦК върви с очаквани обеми

Търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) върви с очаквани обеми. Това каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса (БФБ) по време на форума „Шумът на парите“.

Škoda Transportation стана пълен собственик на завода за трамваи и вагони във Финландия

Чешката Škoda Transportation стана пълен собственик на единствения финландски производител на трамвай и жп вагони TransTech, след като купи последния дял от 25%, който не й принадлежеше, съобщава „Прайм”.