Не всяка минерална вода е за всяка болежка

Д-р Александър Александров, директор на балнеоложкия и лечебен комплекс на ВМА в Хисаря

Не всяка минерална вода е за всяка болежка

Консултирайте се с лекар преди да отидете на СПА, съветва специалистът

  • Д-р Александров, наближават няколко празнични дни, в които мнозина ще предпочетат спа хотелите, балнеоложките бази и минералните извори. Всички ли минерални води могат да се ползват от всички хора?

  • Ако човек има някакво хронично заболяване, трябва да се консултира предварително с лекар на какви минерални бани да отиде. Причина е, че всяка минерална вода има различен състав. В зависимост от съдържащите се в тях количества минерали, те биват с ниско, със средно и с високо минерално съдържание. Освен това, според температурата, те са хладни, топли и хипертермални.

Минералната вода в Хисаря е подходяща за най-широк кръг от хора, тъй като е слабо минерализирана. Това я прави изключително добра за пиене. При постоянното й приемане йонният състав в организма трудно може да се наруши. Тя е и хидро-карбонатно-солфатна, тя е алкална вода. Затова е благоприятна за заболявания на храносмилателната и пикочо-отделителната система. Нейното ph е 9 и повече. Единственото нещо, което я прави трудна за приемане от всички възрастни, е наличието на флуор.

Водите в Хисаря са много подходящи и за лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система поради наличието на радон в тях. Тоест, те имат и малко радиоактивна компонента. Това се осъществява чрез потапяне във вани, хидромасажни, тангенторни и перлени басейни.

Водата обаче, не е подходяща за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Хипертоничната болест, например, трябва да бъде стабилизирана, за да може човек, страща от високо кръвно да ползва хисарската вода. За тези със сърдечна недостатъчност, тя е противопоказна, както и за всички заболявания в остра форма.

  • Може ли човек с обострен гастрит да отиде на минерална баня?

  • В никакъв случай. Най-напред трябва да се овладее острото състояние, едва след това да се прави минерална баня, ако лекарят прецени, че състоянието го позволява.

  • Как действа флуорът?

  • При малките деца той се отлага по постоянните зъбки. Затова трябва да се ограничи употребата й от деца до 9 – 10-годишна възраст. В противен случай е възможно те да развият флуороза.

  • Къде в България минералната вода може да се ползва най-широко спектърно?

  • В село Баня и Павел Баня. По цялата яка на Средна гора минералните води са нискоминерализирани, подходящи за най-широк спектър от хора. Те обаче се различават по температурата, по-горещи са. На всеки 30 метра дълбочина, откъдето близа изворът, тя се повишава с един градус. Там водите са много подходящи при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

В Нареченски бани се лекува и централната нервна система, психоемоционални лабилни състояния. Там се търси да се осигури и психологическия комфорт заедно с рехабилитационната програма. Тези води са подходящи също за периферната нервна система и опорно-двигателния апарат.

В Банкя условията са подходящи за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Вършец пък е за такива, които са със сърдечносъдовата система, заболявания на перифирните кръвоносни съдове независимо дали са артериални и венозни. Подобна е водата и в Хасковски минерални бани.

  • Редно ли е, дори човек да е здрав, да се консултира със своя личен лекар, ако реши да отиде на минерален басейн през почивните дни?

  • Ако има някакво заболяване, е задължително да се консултира със своя лекар в кой курорт отива, за да прецени специалистът къде е за него е най-подходящо. Здрави ли е човек, проблеми няма. Ние, българите вече добре сме информирани. Наясно сме, че парната баня, масажите с лечебен мед и вино детоксикират организма и възстановяват силите ни. Минералната вода, съчетана с подходящи спа процедури не само отморява, но и възстановява здравето и силите. От края на миналата година с наредба беше въведено изискването в спа-центровете да работи лекар. Затова, човек със заболяване може да се консултира и с него преди да си поръча една или друга процедура.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.