Подготвяме се за трансплантации на бял дроб

Проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница „Света Екатерина“:

Подготвяме се за трансплантации на бял дроб

Ще обучаваме млади лекари как да прилагат иновативни методи, Необходими са ефективни присъди за побойниците на медици, за да се спре агресията

- Проф. Начев, въпреки спорадичния финансов колапс на българските болници „Света Екатерина“ успява да запази високото си ниво на лечение. Как го постигате?

- Винаги сме държали на високото качество на лечението. Следим всички новости в областта на медицината, и в частност на лечението на сърдечносъдовите заболявания. Стараем се да въвеждаме, доколкото е възможно, нови методи. Ние първи направихме транскатетърно имплантиране на аортните клапи, ендопротези, изкуствени сърца. Предвиждаме освен това въвеждането и на белодробни трансплантации, за което работим съвместно с проф. Валтер Клепетко от Виена, и създаването на интегрален център за обучение. Това ще стане съвместно с Медицинския университет и финансовата му помощ. Сега купуваме симулатор за оперативна интервенция при митрални клапни пороци. Предвиждаме да купим и симулатор за всички интервенционални сърдечни процедури. По този начин в центъра ще обучаваме колеги от цялата страна, за да може постепенно тези високопрофесионални и иновативни методи да бъдат въведени и на други места в България.

- Не е тайна, че всяка година удостоверения за заминаване в чужбина си изваждат от Българския лекарски съюз млади лекари почти колкото за една средно голяма българска болница. Имате ли рецепта как тези хора да бъдат задържани в страната?

- Рецептата е проста. Три са основните причини, поради които лекарите предпочитат да се реализират в Европа и по-малко в САЩ. Те заминават в едни уредени държави, в които няма бюрокрация за различни разрешителни. Освен това отиват на място, където кариерното им развитие е гарантирано. Медиците знаят къде ще бъдат по стълбицата на професионалното развитие – нещо, което в България съществува на много малко места. Последното е финансовият елемент. Ние колкото и да искаме, не можем да променим първия елемент – дейността на държавата, и да намалим проблемите от административен характер, макар и правителството да прави вече доста неща в тази посока. В другите две области обаче гаранцията за кариерното развитие, т.е. възможността за специализация и оттам за получаване на по-добро възнаграждение и издигане в йерархията в болница „Св. Екатерина“, го осигуряваме.

- Системата на здравеопазването е може би най-реформираната в страната, но ефектът от това не е голям. Къде грешат реформаторите й?

- Системата на здравеопазването куца на много места. Имаме прекрасни лекари, които работят с ентусиазъм. Те са достойни за уважение и пример, защото в недобри условия и с ограничени технически възможности на апаратура и екипировка вършат прекрасна работа. Тези хора са отдадени на пациентите си. Системата обаче куца на много места. Сгрешен е начинът на финансиране. Например финансирането на болниците чрез клиничните пътеки е абсолютно погрешно. Парите, които се наливат в здравеопазването - при това те се увеличават всяка година, не отиват по предназначение. Много често се извършват дейности, които не са показани, да не говорим за отчитането на дейности, които не са извършени. Тук нещата опират до организацията, контрола и на санкциите. Това не се прави.

- През 2004 г. започна работа по замяната на клиничните пътеки с диагностично свързани групи, които ще предоставят повече пари за лечение. Защо не се стигна до въвеждането им?

- Да, имахме сформирана група. Бяхме готови с относителните им тегла, дори купихме една от редакциите на австралийския групер. Тогава не се въведоха, защото финансовият министър попита колко ще се повиши разходът за здравеопазване след въвеждането им. Аз отговорих „с 30%“, макар да бяхме изчислили, че увеличението ще е около 50 на сто. Тогава решиха, че не е удачно, нещата се стопираха, а имаше подготвени и специалисти – кодировчици. Можеше веднага да започне отчитането на диагностично свързаните групи. Сега също има такава тенденция за въвеждането им. Ако започнем отсега да работим в тази насока, аз смятам, че от 1 юли 2018 г. те могат да се въведат пилотно в някои от най-големите областни болници с добре действаща информационна система. Или пък в няколко общински, като например в Горна Оряховица и Казанлък, които са на ниво, и съответен брой университетски болници. Това изисква подготовка от минимум шест месеца за обучение. Голям минус в системата е и че не се следи за качеството на извършената дейност на предложената услуга. Много хора не обръщат внимание на един също много важен факт – отношението към пациентите. На много малко места се държи към тях да се отнасят със състрадание, каквото се полага на болен човек, който търси помощ. Отношението, което имаш към него, а той е проявил доверие към теб и институцията, в голям процент помага на лечението. Когато този човек бъде приет с широко сърце и откликнеш на проблемите му, това означава, че са постигнати първите 30% от правилното лечение. Когато го посрещаш намръщен, караш му се, че е болен, и прехвърляш собствените си проблеми върху главата на този пациент, лечението няма добър ефект. За това не се изискват пари, а възпитание. Тук става въпрос не само за първите 7 години, а за подготовката на кадрите. Липсват изисквания. Още от студентската скамейка медиците следва да се възпитават в дух на милосърдие и отношение към пациентите. Когато започват работа, първо трябва да им се обясни да са усмихнати и когато един пациент се обърне към тях, да се опитат да разберат не само здравословния му проблем. Така ще се увеличи доверието на човека в помощта, която ще получи.

- Тоест да имаме болници - приятели на пациентите, каквито вече има в Европа?

- Не е необходимо да сме приятели, да се обичаме. Достатъчно е да откликваме на проблемите на хората и те да разбират това, да видят усмивката ни.

- Побоят над медици в последно време стана ежедневие. Санкционираните са нищожно малко. Какво трябва да се направи?

- Агресията се дължи на две причини - когато човек не е щастлив от начина си на живот и когато няма държава. Виждаме такива прояви навсякъде - още в детската градина, в семейството, в работата, по улиците и на града, и на селото, по пътищата на страната. Тя не може да избегне и здравните заведения. Първо трябва да се подобри общото благосъстояние на хората. По-същественото обаче е да се засилят мерките срещу проявите на агресия. Това е като движението по пътищата. Когато отидем в чужбина, всички спазваме ограниченията на скоростта и правилата за движение, защото знаем, че санкциите са жестоки. Там няма връзки, няма приятели. Тук не ги спазваме, защото санкциите са нищожни, голяма част от тях падат, след като се обадим на този или онзи по телефона. Агресия от страна на пациенти има и в болница „Св. Екатерина“, но благодарение на добрата ни охрана не се стига до инциденти. Имахме случай с 81-годишен пациент с транскатетърна клапа. Изглежда, е имал и атеросклероза. В един момент се е опитал да бъде агресивен. Не се е стигнало до нищо особено. Когато му се върна съзнанието, нямаше спомен за случилото се, извини се, беше засрамен. Затова и не предприехме никакви мерки. Но е недопустимо здрав човек – придружител, да се саморазправя с лекарите, защото той е решил, че не правят това, което той мисли за правилно. Наказанията трябва да са изключително строги - не пробация, а затвор за агресивните към медици. Когато се знае, че има дела, завършили с осъдителна присъда, грубияните ще имат едно наум дали да посегнат на лекар или не.

 

Визитка:

Роден е на 9 ноември 1951 г. в Казанлък

През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието “професор”

Национален консултант по кардиохирургия

Директор на Университетската болница по кардиохирургия „Света Екатерина”


 

 

 

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.