Снимки

Покачване на океанското ниво, загуба на биоразнообразие, повишена хранителна несигурност, влошено качество на живот - дори човечеството да успее да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха, последствията могат да бъдат опостушителни, предупреждават учени, цитирани от Франс прес.

Експертите не крият опасенията си, че светът няма да успее да постигне целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне до края на века до 1,5 или максимум до 2 градуса Целзий.

След подписването на Парижкото споразумение десетки изследвания сравняват ефектите от двата възможни сценария - оптималния от 1,5 градуса Целзий и пределния лимит от 2 градуса Целзий. От наученото дотук става ясно, че вторият сценарий ще се отрази неблагоприятно върху редица страни.

Настоящото изследване, публикувано в сп. "Philosophical Transactions of the Royal Society A", проучва ефекта от двата сценария в 122 развиващи се и слабо развити страни в света.

"Свидетели сме на сериозни климатични изменения и трябва да се подготвим за последствията от тях", казва ръководителят на изследването Дан Мичъл от университета на Бристол.

Дори повишението на температурата да бъде ограничено в рамките на между 1,5 и 2 градуса Целзий, океанското ниво ще продължи да се покачва "поне още три века" - с между 90 и 120 сантиметра до 2300 г.

Колкото по-оптимистичен е сценарият, с толкова повече време ще разполагат жителите на тихоокеанските острови, делтата на река Ганг и крайбрежните градове да се подготвят за последствията.

Експертите прогнозират, че ако не бъдат взети мерки за ограничаване на емисиите на въглеродния диоксид, океанското ниво ще се покачи средно със 72 сантиметра до 2100 г.

Повишението на температурите ще доведе до по-голяма хранителна несигурност по света в резултат на очакваните по-сериозни наводнения и суши.

Някои промени вече са неизбежни, но ако глобалното затопляне бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, хората ще бъдат изправени пред по-малка заплаха от недостиг на храна и вода. Ако обаче светът се затопли с 2 градуса Целзий, ще бъдат засегнати 76 процента от развиващите се страни.

Ако светът се затопли с 2 градуса Целзий, вместо с 1,5 градуса Целзий, положението на бедните страни ще се влоши още повече.

Ако покачването на температурите бъде овладяно до 1,5 градуса Целзий, вместо до 2 градуса Целзий, това ще позволи зоните по света, подходящи за "климатично убежище" за флората и фауната, да се увеличат от 5,5 на 14 процента.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Страсбург осъди Москва да плати 20 000 евро заради Политковска

Европейският съд по правата на човека се произнесе по жалбата на близки на застреляната руска журналистка Анна Политковска и осъди Русия да им изплати 20 000 евро компенсации за това, че "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството" през 2006 г., предаде АФП.

Окошариха циганската мафия на Рим

При масирана акция на италианските сили за сигурност, в която участваха 250 карабинери, днес сутринта бяха арестувани 31 босове и активисти на сложилия ръка върху половин Рим цигански мафиотски клан „Казамоника“.

Нещастният брак трови като цигарите

Нещастният брак предизвиква такива нива на стрес, които застрашават здравето ни в такава степен, колкото и тютюнопушенето, пише в. "Метро", цитирайки американски специалисти от университетите в Мичиган и Невада.