Космическият апарат на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция - Касини ще извърши последните маневри в близо 20-годишната си мисия. След това апаратът остава без гориво и е взето решение той да бъде разбит в повърхността на Сатурн, за да се избегне вероятността апаратът да падне на някой от спътниците на планетата и по този начин да се редуцира възможността да бъдат засегнати възможните условия за живот на тях, открити там.

Касини е открила нови доказателства за хидротермална активност на спътника на Сатурн Енцелад, които потвърждават, че в неговия океан, може да има условия, които да са подходящи за създаването на живот. Това се казва в публикация в научното списание "Сайънс".

През октомври 2015 г. сондата Касини прелетя на около 50 километра от повърхността на южния полюс на Енцелад и взе проби за химически анализ на състава на "фонтаните" на спътника - струи от вода и лед, извиращи от пукнатини в ледената кора на луната на Сатурн, захранвани от намиращия се под повърхността й океан.

Пробите са показали наличие на мулекулярен водород, чийто най-вероятен източник е хидротермална реакция. Тоест учените стигат до извода за наличието на среда, която според някои специалисти е довела до появата на живот на Земята, предаде Ройтерс.

Откритието прави Енцелад единственото място освен Земята, на което учените са намерили директно доказателство за евентуален енергиен източник на живот, отбелязва Ройтерс.

Подобни условия, в които горещи скали се "срещат" с океанска вода, може да са били люлката за появата на микробен живот на Земята преди 4 милиарда години.

"Ако е вярно, това наблюдение има фундаментални изводи за възможността за наличието на живота на Енцелад", казва геохимикът Джефри Сиуолд от океанографския институт Удс хол в Масачузетс.

Касини откри гейзерите или така наречените фонтани на Енцелад през 2005 г. Те изригват на стотици километри в пространството. Някои от материалите в тях падат обратно на повърхността под формата на нов слой лед, докато по-голямата част от материалите в тях оформят ореол от леден прах, който подхранва един от пръстените на Сатурн.

Десетилетие по-късно учените, анализиращи орбитата на Енцелад около Сатурн, са установили, че спътникът има голям океан, погребан под неговата ледена черупка. Смята се, че той е източник на гейзерите.

Вече е известно, че няколко луни, орбитиращи около Юпитер и Сатурн имат подземни океани, но Енцелад е единствената, която има такъв, в който учените са открили доказателство за енергиен източник на живот.

Енцелад има диаметър от 500 километра и една от най-вътрешните луни на Сатурн. Топлината, необходима, за да не замръзне океана, се предполага, че идва от "приливни сили", упражнявани от Сатурн и от съседната голяма луна Диона.

Касини приключва 13-годишната си мисия за изследване на Сатурн и "антуража му" от 62 известни луни през септември.

Същевременно НАСА съобщи на пресконференция, че, освен за Енцелад, и за луната на Юпитер - Европа, има данни за "съставки", необходими за поддържането на живот, предаде ДПА.

Откритието за спътника Европа е направено с телескопа Хъбъл. Миналата година Хъбъл съзрял там "вероятни изригващи гейзери", за които се предполага, че са формирани от химическа енергия, с която може да бъде захранен животът.

 

Астрономи снимаха тъмна материя

 

 

Учени от Университета на Ватерло публикуваха първата снимка на тъмна материя, която обхваща пространството между две галактики, съобщава онлайн изданието Engadget. Снимката изглежда потвърждава основните теории на учените за тъмната материя.

Смята се, че тъмната материя е много трудно откриваема, защото нито отразява, нито поглъща светлина. Освен това учените я определят като "лепилото", което държи Вселената като едно цяло.

"Тази снимка ни позволява вече да не прогнозираме, а да измерваме и да виждаме", коментира Майк Хъдсон, който е професор по астрономия в университета. Учените са използвали метод, който "изкривява" светлината на галактиките, когато около тях има невидима маса като тъмна материя или черна дупка.

Снимката е състав от кадри на над 23 000 двойки галактики, които се намират на 4.5 млрд. светлинни години разстояние от Земята. Ярките зони в кадъра горе са две галактики, а около тях е тъмната материя и как се разпространява тя.

Учените смятаха, че тъмната материя е като "мост", който свързва галактиките. Снимката го потвърждава, като позволява да се види как точно тя се разпростира между галактиките и около тях. Смята се, че тъмната материя съставя около 25% от Вселената. Снимката показва, че тъмната материя е най-силна между галактики, които са на по-малко от 40 млн. светлинни години една от друга.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подаряват тапи за уши против коледни песни

Неизвестни благодетели, на които им е писнало от коледни песни и мелодии, окачват безплатни тапи за уши по телефонни будки и стълбове, за да може да се пазарува на спокойствие, пише в. „Метро“.

Учени доказаха: Любовта е сляпа

Всички ние сме си създали определена представа за това какъв трябва да бъде романтичният ни партньор. Проучванията показват, че в нея неизменно присъстват някои универсални черти, като добросърдечност и привлекателна външност. Но отговарят ли партньорите ни на тези идеали, или мнението ни за тях се променя с времето?