Снимки

Идеята за съставяне на Консултативен съвет по законодателството към парламента, обявена от председателя Димитър Главчев не е нова. Той го обеща още в началото на Народното събрание. Това искаха и социалистите. Не е и прецедент - съвети е имало при председателството на Огнян Герджиков и Михаил Миков. Предложението му е добро и защото в 44-тото НС има най-малко юристи от всички досегашни. Основната причина обаче е свързана с противоречията между управляващи и опозиция по антикорупционното законодателство. Конфликтът се разрасна и до степен намеса на други институции, което създава допълнително напрежение. Факт е, че такъв съвет вече има към правосъдното ведомство, а и всеки законопроект би следвало да бъде подложен на оценка на въздействието, има и оценки на магистратски гилдии. Но при създалата се ситуация, екип от авторитетни юристи би могъл да намали напрежението и да спести време в пленарната зала. Това не означава, че законът лесно ще мине. Известно е, че работата на предишните два съвета към парламента бе оспорвана и имаше причини тя да не бъде продължена. Но сега е моментът грешките да бъдат поправени, а юристите, които ще влязат в този съвет, да бъдат безспорни авторитети и приети консенсусно от всички в парламента.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.