Снимки

Всеки 9-и от 10 души със сърдечен арест загиват преди да стигнат до болница.

Това стана ясно по време на IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, който се проведе в София. Организатори на форума бяха Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България и Дружеството на кардиолозите.

Имплантирането на кардиовертер-дефибрилатори на пациентите в риск може да предотврати фаталния край. Тези устройства намаляват с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушения и общата сърдечна смъртност, поясни доц. Ивайло Кожухаров - началник на отделението Кардиостимулация в Националната кардиологична болница, изясни значимостта на проблема Внезапна сърдечна смърт. Здравната каса поема малка част от цената им, затова едва в България обаче се имплантират едва 20 – 25 устройства на година, поясниха кардиолози.

В Европа те се имплантират на 500 пациенти на милион население, а в САЩ – на близо 1000 пациенти на милион население.

Доц. Кожухаров посочи, че в световен мащаб има около три милиона случаи на внезапна сърдечна смърт на година с преживяемост под 1 процент. В САЩ те са около 450 000, а в Европа – 400 000.

За да изясним значимостта на проблема, трябва да отбележим, че общо случаите на знакови заболявания на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт, каза още специалистът. Ето защо този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света, допълни той.

Заместник министрите Мирослав Ненков и Лидия Нейчева бяха единодушни, че ще съдействат за пълното реимбурсиране на устройствата от здравната каса. Д-р Ненко поиска обосновано становище за колко пациенти годишно ще са необходими такива устройства, както и гаранции, че няма да се спекулира с поставянето на ненужни устройства. Зам.-министър Лидия Нейчева пък обясни, че с предлагането на кардиовертер-дефибрилатори на централизираната онлайн платформа за търгове, цените им ще паднат значително.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.