Снимки

Операцията на 18-годишния Божидар Георгиев от Добрич, извършена в турската клиника „Аджъбадем Маслак”, е преминала успешно, съобщиха близките му. Родителите на момчето, Веселина и Славчо Славови, изказват сърдечна благодарност на специалистите, оперирали сина им – проф. Назъм Коркут и д-р Алпер Юздилек.

Както „Монитор”  писа, през август миналата година на Божидар е поставена диагноза „хемангиоперицитом на максиларния синус“. Това е тумор на синусите и е изключително рядко заболяване. В УМБАЛ "Царица Йоана" в София правят на момчето две операции, но туморът се появил отново. Родителите на Божидар решават да потърсят помощ в клиника в Истанбул. Турските лекари извършват успешна операция и отстраняват напълно тумора. Бил е голям, с размери 7 см на 4 см. Наложило се е да му се вади част от костта и да се връща обратно. Оказало се, че туморът е доброкачествен, докато мнението на българските лекари било, че е злокачествен.

Божидар вече е изписан от клиниката и няколко дни е останал в хотел в Истанбул, за да бъде наблюдаван. Очаква се през тази седмица абитуриентът от Финансово-стопанската гимназия да се завърне в Добрич, съобщи Наталия Миленова, която е един от инициаторите за дарителската кампания в помощ на Божидар, събрала 20 000 евро – толкова, колкото струва операцията и лечението на момчето в Истанбул.

Основните инициатори са четирима от най-верните приятели на Божидар – Наталия Лефтерова, Николета Миленова, Александър Марев и Момчил Колев, всички абитуриенти във ФСГ. В първия етап бяха събрани над 20 000 лева, с помощта на дарителски кутии в целия град, благотворителни базари, концерти и волейболни мачове. След като Божидар и баща му пристигнали в Истанбул, станало ясно, че парите не стигат и са необходими още 6 000 евро. „Танцов клуб „Пъстър хоровод” организира концерт, от който бяха събрани над 7 000 лева, общинските съветници в Добрич дариха 900 лева, абитуриентите от СУ „П.Р.Славейков”, където той е учил до седми клас, дариха 250 лева, включиха се и много ученици и хора от Добрич и от цялата страна. За много кратко време успяхме да съберем цялата необходима сума”, обяснява Наталия.

Учениците от ФСГ подеха нова дарителска кампания, този път за майка на две деца. Дани е на 40 години. Миналата година й поставят зловещата диагноза злокачествен карцином на млечната жлеза. В болница във Варна я оперират, отстраняват й цялата гърда, подлага се на 8 тежки химиотерапии, на 25 лъчетерапии и само 10 дни по-късно, след приключването на лъчетерапията, Дани напипва топче на врата, на лимфните възли. Решава да потърси консултация в турската болница "Аджъ бадем", където е направена отново биопсия и куп други изследвания и резултатите са категорични, че болестта отново се е завърнала, този път злокачествен тумор на лимфните възли и под дясното ребро. Лечението в турската клиника е непосилно за семейството на Дани и за пореден път децата на Добрич започват дарителска кампания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.