Чакръкчиите въртят, сучат и правят чудо
4

Чакръкчиите въртят, сучат и правят чудо

Вълшебни им ръце могат да вдигнат на крак и най-скования човек

Съвременната медицина ги отрича, бабите и дядовците обаче се кълнят в тях. На никого не е чуждо чувството да се превива от болка, без сили да стане от леглото и да се върне към нормалния си живот. Схващания, прищипани нерви, кошмарни бодежи в кръста, дископатии, а срещу тях с голи ръце се изправя чакръкчията. Въпреки големият брой масажисти, кинезитерапевти и ортопеди, мнозина продължават да търсят спасение при народни лечители. Самозванци много, но има истински майстори, които знаят всички тънкости на чакръкчийството.

Легендите гласят, че

 

този своеобразен занаят се предава по наследство

 

и всеки мераклия да се заеме с начинанието бил изправен пред сериозен изпит. Пропуск към професията получавали, след като учителят натрошавал глинен съд, малките парчета от който слагал в чувал, а чакръкчията трябвало да ги сглоби и да възстанови съда безупречно, без правото дори да погледне в ръцете си.

Любопитен е фактът, че възниква спор от къде идва думата - от чакрък или чакра. Чакрите са енергийните възли в тялото, разположени в определени точки и се смята, че чакръкчиите лекуват именно на базата на тези енергийни центрове. Чекръкът пък е архаичен уред за предене, навиване и усукване на прежда. А чакръкчията лекува именно чрез въртене, усукване и т.н.

Днес все повече хора гледат на чакръкчийството като на отживелица, заслужаваща да бъде забравена. В по-големите градове просветени в това лечение вече почти не се намират, а по селата са предимно белобради старци.

Чакръкчийството всъщност предшества мануалната терапия, ортопедията, травматологията, хипопрактиката, кинезитерапията. С течение на времето обаче се появяват все повече практикуващи лечители в тази посока, което подбужда съмнението, че някои от тях са шарлатани и хората гледат с недоверие на този алтернативен вариант на медицината. Ето защо е важно да сте добре информирани, преди да се оставите в ръцете на чакръкчия. Добрата новина е, че някои от тях са помогнали на толкова много хора и са направили невъзможното, че

 

репутацията им се носи от уста на уста,

 

без да имат нужда от лъскава реклама на билборд.

В цяла България могат да бъдат открити чакръкчии, но най-вече в селата, където бабините рецепти за лечение все още са на почит. Понякога тези народни лечители имат и странични професии, което може да доведе до неочаквано добри комбинации.

Преди години Стоян Дойнов – чакръкчия от Тетевен, се прочу като един от най-търсените от българските актьори. След като Стоян излекувал легендарния Георги Калоянчев, комедийната фурия Татяна Лолова решава да повери съпруга си Светослав и сина си Сава в ръцете на Дойнов. Най-важните мъже в живота на актрисата едва стъпвали, когато се появили пред вратата на народния лечител. Според запознати, Дойнов успял за броени минути да освободи захапаните нерви на кръста и да намести краката. Лолова останала толкова впечатлена, че дала заявка пред чакръкчията да прати знаменитата Стоянка Мутафова при него, в случай, че г-жа Стихийно бедствие изпита болка.

Още се носят легенди и за най-големия народен лечител на Бургас – Петър Джингарски-Сърбина. Чакръкчията ни напусна миналия октомври на 95-годишна възраст, остави в актива си с постижения хиляди излекувани пациенти.

 

Изправил е на крака

 

хора, които се оплаквали от проблеми в гръбначния стълб, тазобедрените и раменните стави, намествал е пръсти.

Интересен е случаят с таксиметровия шофьор Валери Димитров от София. Тъй като той не може да си позволи собствен кабинет, често се налага да оказва помощ на пациентите си в таксито. Така обаче може и да помогне на случайно озовал се в колата болен пътник. Близо 20 години Димитров лекува ставни болки и дископатии, главно с помощта на масажи. Запознати коментират, че 55-годишният мъж е спасявал от дискомфорта и известни личности, сред които и Вежди Рашидов. Чакръкчията отдава дарбата си на своя дядо, който се е славил с чудодейни способности срещу костни и ставни проблеми. Валери Димитров е само един от многото примери на обикновени хора с необикновени възможности, които откриват мотивация в библейския цитат „Лазаре, стани и ходи!“.

 

Стайчето вдига на крака и инвалиди

Заради златните му ръце българка дошла да я лекува чак от Чикаго

Божидар Събев

 

Чакръкчията, известен като Стайчето, е помогнал на хиляди хора да се справят с болежките си. Някои е изправил на крака, други тепърва се възстановяват, за трети наистина няма шанс. Но едно е сигурно – димитровградският чакръкчия ще направи всичко възможно да вдигне на крака и най-безнадеждния инвалид. Такъв бил случаят и с момче на име Митко. Едни от най-известните ортопеди в България му поставят диагнозата и го изписват от болницата с трайно увреждане и пълно обездвижване на двата крака. Димитър е едва на 30 години, а лекарите му казват, че повече никога няма да проходи. Родителите решават да потърсят алтернатива в лицето на известния чакръкчия Господин Хадживелчев. В Хасковско и цяла България го знаят като Динко Стайчето. Макар да е самоук, те знаят, че е помогнал на много хора. Когато Стайчето преглежда Митко, обещал, че до седмици ще го оправи. Родителите не смеят да се надяват, но ето че граничещото с чудо се случило. На третата седмица синът им прохожда, благодарение на бабините илачи и самобитната терапия, която прилагал Стайчето. Димитър заминава дори на гурбет в Англия, където работи в отбора на Димитър Бербатов. Стайчето е бил личен кинезитерапевт на много известни певци, актьори, спортисти и дори на лекари. Заради златните му ръце хората прекосяват океани, за да дойдат да се лекуват от него. В буквалния смисъл – имал е пациентка нашенка емигрирала отдавна в САЩ и живееща постоянно в Чикаго. Въпреки напредналата медицина в САЩ тя предпочела самоукият лечител от Димитровград и не сбъркала.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.