Снимки

Пътните полицаи вече ще налагат глоби за паркиране на пешеходна пътека, автобусна спирка, спиране в кръстовище или на втори ред до активната лента без нарушителят да се намира в колата.

Лепенка на стъклото ще уведомява шофьора, че дължи 50 лева фиш за това, че си е оставил автомобила на забранено за целта място, съобщи днес началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски. Това става възможно с влезлите преди три дни в сила промени в наредбата, регламентираща нарушения, за които се отнемат контролни точки. За нагло спиране такива вече няма да се взимат, но виновният ще получава веднага глобата си. Целта е да се намали бюрокрацията при наказването и

глобата да стигне до провинилия се максимално бързо

„До влизане на промените в сила полицаите трябваше да чакат да се появи нарушителят, да го санкционират с акт, да му се издаде наказателно постановление и да се търси този човек, за да го глобим 50 лв.

Полицията вече няма да е пазач на този, който си пие кафето

и не иска да излезе и отиде до колата си, за да бъде санкциониран“, коментира още комисар Рановски. Така например налице е абсурдната ситуация, че ако шофьорът не се появи, КАТ не може да го накаже.

С новите промени с 8 точки ще се разделя всеки, който кара кола или мотор, чиито регистрационни номера не са на предвиденото място. При повторно минаване на червено и отнемане на предимство нарушителите ще остават с 12 точки по-малко.

Комисар Рановски обяви още, че има обявена

обществена поръчка за 28 преносими камери

Те ще бъдат изпратени във всяка областна дирекция на страната, като предстоят процедури по обявяване на поръчка за още 56 такива устройства и още 15 стационарни. Междувременно полицейските дирекции в Кърджали, Сливен, Хасково и Ямбол от вчера получиха нови патрулки. 37 возила за униформените бяха спрени на паркинга пред Академията на МВР, а лично вътрешният министър Пламен Узунов връчи ключовете за тях.

 

Повече полицаи

по гари и в метрото

Завишили сме видимо присъствие на полицаи метрото, гари, автогари, транспортни съоръжения след атентатите в Санк Петербург. За момента няма реална опасност за България. Това обяви вътрешният министър Пламен Узунов след съвещание днес с шефовете на областни дирекции, което се проведе в Академията на МВР. До момента не е получавана информация от партньорски служби за конкретна заплаха към България. На срещата беше представен и 3-месечен отчет за борбата с престъпността от януари до края на март. „При всички престъпления средният спад е около 23%, при кражбите на автомобили намалението е с 30%, при останалите между 20 и 25 в сравнение със същия период на 2016 г.“, коментира вътрешният министър. През отчетния период най-много са били кражбите - 8975 срещу 11 537 за миналата година. 614 коли са били откраднати. Граничните полицаи пък са спрели 256 мигранти при опит да влязат у нас и 1300 при опит да напуснат границата към Западна Европа. Министър Узунов отчете още, че изборите са минали без никакви инциденти, а разследванията за купуване на гласове са били повече.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.