Снимки

"На системно ниво българската банкова система е много стабилна. Коефициентите на капиталова адекватност и ликвидност са по-високи от средните за ЕС. Доходността е висока по историческите стандарти и близка до нивото отпреди кризата за втора поредна година", казва управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за Financial Times.

Според него практиките ни за банков надзор не са били достатъчно силни, за да се предотвратят събития като КТБ. Липсвала е и подходящата институционална рамка за разрешаване на подобни кризи. „Фалитът на КТБ бе важен урок не само за централната банка, но и за политическата класа и институциите на страната“, допълва той.

Управителят на БНБ се подготвя и активно за възможното присъединяване на България към еврозоната, отбелязва още FT. “Правим много неща, които са извън полезрението, но са много важни. Засилихме аналитичната си дейност, включително по отношение на ползите и разходите от интеграцията към финансовата инфраструктура на ЕС. Поддържаме системата си за плащания напълно в съответствие с изискванията на еврозоната. Поддържаме най-високото качество на статистиките“, казва той.

Някои представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) и столици на страните от еврозоната смятат, че е рано България да се присъедини към зоната с единна валута заради ниските доходи и проблемите със съдебната система. Според Радев обаче България покрива Маастрихстките критерии за публичния дълг, бюджетния дефицит, слабата инфлация и дългосрочните лихвени проценти.

„Има две мнения по въпроса. Едното е, че ако страната изпълнява критериите, тя не трябва да бъде спирана“, казва Радев. Другото е, че трябва да се вземе предвид „по-широкото състояние на публичните институции".

По думите му България трябва да направи много, за да укрепи основните си институции, не на последно място и на съдебната власт. Останалите институции обаче са стабилни, добавя той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теглим от 5 до 15 бона за летни ремонти

От 5000 до 15 000 лв. потребителски кредит най-често теглим от банка за да направим летен ремонт на дома. Това съобщи за „Монитор” финансовият консултант Тихомир Тошев.

„Хората предпочитат да използват хубавото време да обновят домовете си, да сменят нещо в обзавеждането си. При потребителските кредити има ръст от 15-16,5% (около една седма - б. а.), спрямо същия период на миналата година”, обяснява той. В София се теглят по-големи суми, а в страната - по-малки. Като цяло те варират между 5000 и 15 000 лв. Наблюденията ни сочат, че повечето домакинства в тези случаи предпочитат да изтеглят заема за максималния му срок от 10 години.

Икономиката на Китай с ръст от 6,8% за полугодието

Китайската икономика отчете ръст от 6,8% за първото полугодие на годината, сочат данни на Националното статистическо бюро на КНР обявени днес, съобщи „Прайм”. Увеличението на БВП на най-голямата комунистическа държава за периода е на стойност 41,9 трлн. юана (6,27 трлн. долара).

Водата по-евтина за бедните

Бедните ще получават определени количества вода на по-ниска цена. Това предвижда обсъжданият в момента нов специализиран закон за ВиК сектора, в който ще бъдат разписани и правилата за осигуряване на услугата за социално слабите потребители, научи „Монитор”.