Хю Хефнър - човекът, превърнал бялото зайче в символ на цяла епоха, пижамата в работно облекло, жените в желани изображения от средните страници на списание за окачване на стената и сексуалното желание в глобална мултимедийна империя, почина на 91-годишна възраст в дома си - имението "Плейбой", заобиколен от близките си. Той ще бъде погребан в близост до Мерилин Монро - екранната икона и секссивмол, чиито голи снимки фигурират в първия брой на сп. "Плейбой".
Хефнър е роден на 9 април 1926 г. в Чикаго, участва с американската армия във Втората световна война. След това завършва психология в университета в Илинойс и започва работа като копирайтър на Esquire, но тъй като не са му вдигнали заплатата той напуска медията и създава списание "Плейбой" през 1953 г. Благодарение на сума от 600 долара, срещу която залага мебелите си, и 8000 долара, събрани от членове на семейството му.
Създателят на "Плейбой" използва страниците на списанието, за да пише напоителни статии срещу цензурата, да споделя задълбочени интелектуални разсъждения и да промотира един по-свободомислещ начин на живот. Сп. "Тайм" го нарича "пророк на поп хедонизма"
Често е определян като "свръхсексуализиран Питър Пан" и е известен с харема си от блондинки - понякога до седем едновременно, които обитават едноименното му имение. Хефнър е казвал, че през леглото му са минали над хиляда жени, както и че благодарение на хапчето виагра е останал активен сексуално и след навършването на 80-годишна възраст. "Никога няма да порасна", заявява той в интервю за Си Ен Ен, когато е на 82 години.
През 1985 г. прекарва инсулт, в резултат на който известно време остава частично парализиран и неспособен да говори. Впоследствие Хефнър се възстановява напълно. Говори се, че Хефнър е пиел до 36 бутилки "Пепси" на ден.

„Никога не съм гледал на "Плейбой" като на секс списание. Винаги съм го възприемал като лайфстайл издание, в което сексът е важен компонент", казва Хю Хефнър в интервю за Си Ен Ен през 2002 г. Създателят на сп. "Плейбой" навремето заявява, че сексът е "главен мотивиращ фактор в хода на човешката история". Това схващане му служи като бизнес модел, допринесъл изданието му да процъфти по времето на сексуалната революция.
През целия си живот Хю Хефнър е бил страстен почитател на киното, наричайки филмите "другото ми семейство". Всяка седмица той е организирал прожекции на филмови класики и нови продукции в имението си. Всяка година на рождения си ден на 9 април Хефнър приканва гостите си да се обличат в стила на 40-те години и им прожектира любимия си филм - "Казабланка".
Хю Хефнър дълго се е надявал животът му да бъде претворен в биографичен филм. През 2011 г. дори помага за написването на сценарий за такъв.
Хефнър е плейбой още преди да създаде списание "Плейбой". Хю е едва 9-годишен, когато се захваща с издателски бизнес - публикува квартален вестник и го продава по едно пени бройката. Голяма част от времето му преминава в писане и рисуване.
Глобалният път на сп. "Плейбой" тръгва от кухнята на Хефнър в Чикаго. Първият брой дори няма дата, защото Хю се съмнява, че ще има втори.
Името на Хю Хефнър фигурира в Книгата на рекордите на Гинес с най-голямата частна скрапбук колекция.

 

Зайче е кръстено на него

 

Манията му по зайчетата започва още в детските му години от одеалце със заешки фигурки. Години по-късно реален подвид заек, включен в списъка със застрашени животни, е кръстен на негово име: Sylvilagus palustris hefneri.

 

Една легенда

 

През 1953 г. Америка е "дълбоко консервативна" страна, в която щатите могат да налагат забрана върху контрацептивите, а думата "бременна" е недопустима в популярна телевизионна поредица. Именно по това време Хю Хефнър издава първия брой на сп. "Плейбой" с голи снимки на екранния секссимвол Мерилин Монро (заснети години по-рано) и обещава в уводната статия "хумор, изтънченост и пикантност".
"Плейбой" скоро се превръща в забранен плод за тийнейджъри и библия за мъже с време и пари, настроени за "предписваните" от списанието вечери с приглушена светлина, тежки питиета, лек джаз, дълбоки размисли и още по-дълбоки желания. Хефнър, по думите на "Лос Анджелис таймс", се превръща в "жизнерадостния кръстник" на три поколения американски мъже, обявявайки се срещу сексуалното лицемерие и проповядвайки сексуална екстравагантност, която в действителност много от читателите му не могат да си позволят.
За една година "Плейбой" доближава двестахиляден тираж. Път години по-късно списанието вече се издава в едномилионен тираж. Впоследствие "Плейбой" се превръща в една от най-известните марки в света.
Запитан през 1992 г. от "Ню Йорк таймс" с какво се гордее най-много, Хефнър отвръща: "С това, че промених нагласите към секса".
До 70-те години на миналия век списание "Плейбой" вече има над 7 милиона читатели и вдъхновява "палави имитации" като "Пентхаус" и "Хъстлър". През 21-ви век конкуренцията и интернет ограничават тиража му до 3 милиона, както и броя на издаваните годишно списания - от 12 на 11. През 2015 г. "Плейбой" спира да публикува снимки на голи жени, изтъквайки пренасищането с голота в интернет, но по-рано през тази година възстановява традицията си.
Хю Хефнър се превръща в символ на начина на живот, който води. Десетилетия наред, с лула в ръка и със знаковата си копринена пижама, той е центърът на нескончаеми партита със знаменитости и модели на "Плейбой". Според собствените му думи през леглото му са минали над хиляда жени, сред които много от позиралите за списанието. Едно от най-декадентските турнета в историята на рока - концертната обиколка на "Ролинг стоунс" през 1972 г., включва и спирка в имението "Плейбой".
През 60-те години на миналия век Хю Хефнър рядко напуска Чикаго. В началото на 70-те основателят на "Плейбой" купува второ имение в Лос Анджелис, след което започва да "прелита" между домовете си с частен самолет, наречен "Биг Бъни" с изобразено гигантско зайче на "Плейбой" на опашката.
След ранни изяви по телевизията, през 21-ви век Хефнър отново се завръща на малкия екран с риалити шоу, в което участва с трите си приятелки, обитаващи лосанджелиското имение "Плейбой".

През 1960 г. отваря многобройни клубове по света, в които сервитьорките носят разкриващи плътта униформи, бели заешки ушички и бяла пухкава заешка опашка.
Издание като "Плейбой" неизбежно подлежи на цензура. Списанието е било забранено в страни като Китай, Индия, Саудитска Арабия, Ирландия.
Въпреки че е обект на остри критики, за по-освободените списанието е същинско изкушение. През години за него са позирали известни жени като Дрю Баримор, Фара Фосет, Кейт Мос, Памела Андерсън, Мадона, Шарън Стоун, Наоми Кембъл, Линдзи Лоън. Няколко от "зайчетата" на "Плейбой" впоследствие стават звезди. Сред тях са певицата Дебора Хари и моделът Лорън Хътън. Не липсват обаче и "зайчета" с травмиращи преживявания - няколко от тях през последните години отправиха обвинения в изнасилване към комика Бил Козби, близък приятел на Хю Хефнър.
 

Нещо за четене

За първи път публикува "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри,

 

Списанието обаче не е само библия за мъже. В "Плейбой" са публикувани като поредица романът "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, както произведения на Джон Ъпдайк, Дорис Лесинг, Владимир Набоков. Сред "специалитетите" на списанието са дългите и откровени интервюта с видни личности - от Фидел Кастро и Джими Картър до Франк Синатра и Марлон Брандо. Малко преди убийството си през 1980 г. легендарният фронтмен на "Бийтълс" също е интервюиран за "Плейбой".
Преди края на миналия век империята на Хю Хефнър включва международни издания на "Плейбой", казина, кабелна мрежа, филмова продуцентска компания. След като през 80-те години затваря прочутите си клубове, през 2006 г. Хефнър подновява начинанието.
След като през 1985 г. претърпява инсулт, основателят на "Плейбой" прехвърля контрола над империята на дъщеря си Кристи. Хефнър обаче запазва правото си на последната дума за избор на корицата на списанието и на плеймейтка на месеца.
В свое интервю от 1992 г. Хефнър казва: "Прекарах голяма част от живота си да търся любовта на погрешни места". Създателят на "Плейбой" има по две деца от първите си два брака - с Милдред Уилямс и Кимбърли Конрад.
Запитан преди втората си сватба дали е организирал ергенско парти, Хю Хефнър отговаря: "Моето ергенско парти продължава от 30 години".
Хефнър и втората му съпруга се разделят през 1998 г. Разводът им е финализиран през 2010 г. Година по-късно той предлага брак на 24-годишната Кристъл Харис, бивша плеймейтка. Броени дни преди сватбата Кристъл я отменя, но впоследствие размисля и минава под венчило с Хефнър в края на 2012 г. Харис остава негова съпруга до смъртта му.

Почит

 

 

Знаменитости и бивши плеймейтки използваха социалните мрежи, за да засвидетелстват почитта си към основателя на "Плейбой".
"Да почива в мир легендарният Хю Хефнър. За мен е чест, че бях част от екипа "Плейбой". Много ще липсваш на всички ни. Обичаме те, Хеф", гласи туитът на риалити звездата Ким Кардашиян.
"Благодаря ти, че ме избра и ме въведе във вълшебния свят на "Плейбой". Сълзите ми не спират и не мога да си представя още колко "зайчета" също плачат за теб. Ти беше класен играч. Винаги ще си спомням с огромна благодарност за теб", написа в Инстаграм актрисата и модел Кармен Електра.
"Той беше един от най-милите хора, които някога съм познавала", пише в Туитър певицата Нанси Синатра.
"Хю Хефнър беше ГИГАНТ в издателската дейност, журналистиката, свободното слово и борбата за граждански права. Той беше истински оригинален човек и мой приятел. Почивай в мир, Хеф", гласи туитът на легендарния телевизионер Лари Кинг.
"Новината за смъртта на Хю Хефнър много ме натъжи. Той беше легенда, новатор, единствен по рода си. С него сме преживели купища забавни моменти и имаме невероятни общи спомени. Ще ми липсва много", пише във Фейсбук светската особа, актриса, певица, бизнесдама и хотелиерска наследница Парис Хилтън.

 

 
 
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

САЩ наложиха нови санкции на руски фирми

САЩ наложиха санкции на две руски транспортни фирми, които са заподозрени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Асошиейтед прес.

50 години от смазването на Пражката пролет (снимки)

Чехия и Словакия отбелязват днес 50-ата годишнина от смазването със съветски танкове на Пражката пролет през 1968 г., като някои използват повода, за да осъдят сегашното чешко правителство, подкрепяно от комунистите, предаде Франс прес.

Македонският език става официален в ЕС

Македонският език ще бъде официален език в Европейския съюз, който има 500 милиона граждани, написа македонският премиер Зоран Заев в своя профил във Фейсбук преди информационната кампания за предстоящия референдум за споразумението с Гърция и поканата за членство в НАТО и ЕС.