Снимки

От понеделник най-големият топлинен счетоводител у нас започва и проверки за манипулация на уредите в отоплителния сезон, които дружеството трябва да прави през зимата, научи „Монитор”.

По предварителна информация ще се одитират сгради, където вече е имало констатирани опити или са били установени кражби, или има сигнали от съседи, съмняващи се в някой от комшиите.

Експерти обясниха за „Монитор”, че

най-разпространеният трик е сваляне на уредите

монтирани върху радиаторите, за да отчитат дяловото разпределение. Нерядко крадците свалят цялото отоплително тяло, като го заменят с друго, което е без уред. Последното обаче може да стане единствено след източване на тръбите на парното в сградата. Затова от топлинните дружества съветват за всяко източване да се сигнализират техниците по поддръжката.

Друг начин за кражба на топлинна енергия от съседите е чрез преустройство на инсталацията в жилището. „Предприемчиви” абонати на топлофикациите вкарват тръбите като подово отопление, а радиаторите с монтираните върху тях уреди

остават само за парлама

и по тях се отчитат минимални стойности на дяловите единици. Другият начин да се „пести” от сметките е да се направи байпас на водомера на топлата вода, като тръбите го заобикалят и уредът не отчита реалната консумация. Инкасатори от водоснабдителните дружества, които отчитат топлата вода само като кубици (без енергията за подгряването й), са засичали показания на водомер по 2 куб. м на месец, и то на семейства с малки деца и куче, което е повече от нелогично.

Сметките за парно от декември ще бъдат готови на 16 януари, съобщиха за „Монитор” от столичната топлофикация. За студения януари фактурите ще дойдат в средата на февруари. Колко повече топлина сме консумирали обаче, ще стане ясно от изравнителните сметки през лятото, припомнят от дружеството.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).