Снимки

Публично обществено обсъждане дали и какъв паметник на хан Тервел да има насред града ще се проведе до края на януари в Стара Загора, съобщи кметът Живко Тодоров, който е почетен председател на инициативен комитет  за монумент на владетеля. Обсъждането се налагало заради бурни спорове в социалните мрежи около лансиран проект на скулптора Борис Борисов с височина от около 10 м. Междувременно от проекта и начина, по който се е провел той се разграничиха от Съюза на българските художници. От Камарата на архитектите в Стара Загора пък остро възразиха относно идеята за мястото – в самия център на Стара Загора и в разрез с настоящия общ устройствен план на града.

„За обсъждането ще бъдат поканени всички заинтересовани страни и представители на медиите.Ако не се стигне до консенсус – паметник в този му вид и на това място няма да се вдига. Знаете че това е изцяло частна инициатива, общината само е предоставила терен. В дискусията ще участват и общинските съветници, в техните правомощия е ако решат да променят мястото!“, уточни градоначалникът.

От инициативния комитет, в който влиза и проф. Божидар Димитров напомнят, че т.г. се навършват точно 13 века от победата на хана над арабите при Константинопол. Тази победа е довела и до канонизирането му като свети Тривелий Теокстит, спасител на Европа.

Проектът на скулптора Борис Борисов бе избран измежду общо три проекта от комисия с участие на  представители на СБХ, но в последствие те се отеглиха с аргумента, че заданието било в разрез с разбиранията им. Специално писмо за това още м.г. изпрати до община Стара Загора председателят на художническата гилдия Любен  Генов. В последствие остро възразиха и архитектите и припомниха, че още Лубор Байер е предвидил отреденото за монумента място за застрояване. Там до преди няколко месеца беше сградата на стария старозагорски съвет, строена преди десетилетия с идея да бъде „доходно здание“ в подкрепа на образованието. Никой все още не е в състояние да каже колко точно ще струва конната фигура с размахан от владетеля меч. Спорна е и тезата, че при управлението на Тервел някогашният град Берое (днешна Стара Загора) е включен в границите на първата българска държава.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ретро трамвай става библиотека на 24 май

По случай деня на писмеността Центъра за градска мобилност пуска ретро трамвай, в който пътниците да почетат книга. Инициативата е под мотото „Пътувай и чети“.