Стотарка да те пишат коректен търговец

КЗП забрани услугата, документът не значи нищо

Стотарка да те пишат коректен търговец

Фирми въртят бизнес с грамотите

Около сто лева искат фирми за издаване на сертификати за коректност на търговци, научи „Монитор”. Проверка в интернет форумите показа, че дружество, спряло дейността си от 2 години също е получило оферта да вземе сертификат за коректност. Предполага се, че хиляди фирми са станали жертва на нелоялната практика.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) във вторник забрани на фирма да издава на търговци сертификати за коректност

 

по неясни и субективни критерии.

 

От регулаторния орган поясниха, че заповедта още не е връчена и за това не могат да назоват името на санкционираните.

Въпросната фирма е давала на всеки търговец, сдобил се с такъв сертификат определен брой стикери, които може да постави в своите офиси, върху служебни автомобили, витрини на магазини и пр. Освен това, при изписване на името му в най-популярната интернет търсачка, сред първите резултати излиза връзка към публикувания на официалната страница на „сертифициращата” фирма списък с търговци със статус „коректен”. Всичко това го отличава на фона на конкуренцията и буди по-голямо доверие у потребителите, които остават с впечатлението, че е с безупречна репутация и не подлежи на негативна оценка по отношение на професионалите му качества и компетентност.

Според КЗП дружеството осъществява дейността си в противоречие с изискването за добросъвестност и професионална компетентност, в резултат на което

 

заблуждава крайните потребители

 

и може да увреди икономическите им интереси.

Проверка на КЗП установи, че сред „удостоените” със сертификата търговци са и санкционирани от контролния орган за нелоялни практики и други нарушения. Очевидно е, че те не са спазвали законовите си задължения при извършването на своята дейност,

 

не е било отчетено при издаването на сертификата.

 

Според въпросната фирма, преди сертифицирането, се извършва предварителна оценка на търговците по специална методика за проверка на клиентските мнения и изследване за безупречна репутация в интернет въз основа на споделените негативни коментари. КЗП смята, обаче, че критериите при прилагания метод за проучване на търговците са субективни.

От комисията съобщиха още, че предстои връчването за заповедта за забрана на дейността, като санкцията за подобни нарушения е до 30 000 лв.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.