Снимки

- Доц. Мангъров, вече сме в сезона на вирусите. Кажете увеличава ли се броят на болните у нас и към какво трябва да сме по-предпазливи?

- В момента няма екстремно увеличение на болните. Не можем да говорим за някаква епидемия, но болницата е пълна. Най-характерни за момента са вирусните инфекции, които протичат с температура, повръщане и диария.

- Този вирус не е ли по-скоро летен, типичен ли е за това време на годината?

- За ентеровирусите е характерно, че живеят в лигавицата на червата и най-често предизвикват диария. За съжаление не сме изследвали все още този вирус, но предполагаме, че е смесица между ентеро- и аденовирус. Но симптомите са типични както за студените, така и за топлите месеци.

- Какво трябва да направят родителите, когато детето им е с повръщане и диария?

- Това, което трябва да направят незабавно, е детето да остане на строга диета. Не бива да го насилват да се храни. Ако е на 4-5 години, нека да приема само бисквити, солети и сухари. Също може да използват соли за приготвяне на електролитни разтвори. Те се предлагат по аптеките и родителите лесно могат да си ги набавят. Чрез тях се постига ефектът на венозното вливане. Общо взето, това може да направи човек при домашно лечение.

- Значи не бива да се злоупотребява с прием на лекарства?

- По принцип става дума за самоограничаващи се заболявания. Те минават спонтанно. Но е добре през това време да си стоите вкъщи, да си почивате. Не бива да ходите на работа, а детето пък не трябва да посещава ясла и детска градина. Не го тормозете да се храни. Добре е да е на диета. Не е нужно на всяка цена да се сваля високата температура, защото тя е защитна реакция на организма, за да се справи с инфекцията. Когато детето се бори с инфекцията и родителите свалят температурата, изобщо не му помагат, а му пречат. Имайте предвид, че около 3-4% от децата, които са склонни към фебрилни гърчове, ги правят при 37,2 градуса. Останалите не правят такива и при 40 градуса. Всичко е въпрос на индивидуално предразположение. Затова майките трябва да разберат, че високата температура не е толкова опасна.

- Да разбирам ли, че в момента вирусите, които върлуват, не са типично есенни?

- Точно така, не са много типични за сезона. Не са много типични, но не мога да кажа защо точно сега се разпространиха. Обикновено когато времето застудее и децата тръгнат на училище, има повишаване на заболеваемостта. Още повече че сега от някъде беше внесен нов вирус, към който нямаме антитела. Затова и много хора се разболяха.

- Става дума за нов вирус, така ли?

- Да, най-вероятно е нов. Ако беше познат, то нямаше да има толкова много болни. Хората щяха да имат защитна реакция срещу него.

- Това някакъв нов вид ентеровирус ли е?

- Не можем да кажем още. Може да е ентеро- или аденовирус. Но нека уточня, че не става дума за епидемия. Симптомите са температура, повръщане и диария. В случая мога да направя сравнение с хепатит А - на всеки 7-8 години има епидемия. Просто трябва да има много хора, които не са имали тази инфекция, и когато вирусът се появи, се увеличава заболеваемостта. В случая обаче не е става дума за хепатит.

- Казахте, че болницата е пълна, какви са тежките случаи при вас?

- Така е, болницата наистина е пълна. Обикновено обаче при такива симптоми хората не търсят лекарска помощ. При нас идват най-тежките случаи. Най-често вирусът продължава около 7-10 дни, като острата фаза с всички симптоми е 4-5 дни. Евентуалните усложнения, които могат да наложат лечение с антибиотици, са гнойна ангина, възпаление на ушите и др. Но вече става дума за бактериални усложнения, които настъпват на края на едно такова заболяване. Това важи за около 10-20% от случаите. Трябва да се знае обаче, че антибактериални лекарства се приемат само при нужда, и то в края на заболяването. В никакъв случай не бива да се пие антибиотик още в началото - на 2-рия - 3-тия ден от болестта. Това е голяма грешка. Много често някои лекари казват, че изписват антибиотик профилактично, за да не „слиза инфекцията надолу“. Крайно време е да се разбере, че антибиотиците нямат профилактично действие. Не може да лекуваш нещо, което го няма. Затова често чуваме как някои деца за 20 дни пият 2-3 антибиотика. Това се получава точно когато някои майки или лекари дават антибиотик профилактично.

- Все още ли се изписват антибиотици без причина?

- Да. Но ако няма какво да излекуваме с антибиотика, ние просто приемаме някакъв медикамент. А и разберете, че лечението не е свързано само с лекарства. Едно болно дете се нуждае и от други неща - да си остане вкъщи, да си почива, майка му да го гушне, да му направи чайче. Да не говорим, че има жени, които извеждат децата си в парка на разходка, когато имат висока температура, защото трябвало да дишат чист въздух. Това е все едно да правя крос, когато съм болен. Това е сигурен начин да се разболеете напълно. Затова е много важен режимът. За да започнем да излизаме навън и да живеем отново нормално, е нужно поне два дни да нямаме никаква температура. Също така родителите не бива да тормозят детето да се храни.

- А как да реагираме, ако детето се обезводни?

- Много е важно да не допускаме детето да се обезводни. А до това се стига, когато не се приемат разтворите, за които споменах. Можете да познаете, че едно дете е обезводнено, ако гледа втренчено в една точка. Тогава то трябва да бъде прието в болница.

- Как да се предпазим от грипа?

- Грипът е още далече. Но сега наближава сезонът на ротавирусите, като те имат и летен, и зимен пик. Характеризират се предимно с диария и обикновено засягат по-малки деца. Доскоро се смяташе, че ротавирусите са предимно през студените месеци, но се оказа, че са и летни.

- Като споменахте, че има нов вирус, все пак можем ли да се предпазим по някакъв начин, как да повишим имунитета си?

- Знаете, че се заразяваме с вируси от околните. Затова малките деца не бива да са на места, където се събират много хора. И другото нещо е родителите да не изпращат болно детето си на ясла или на градина. Така само за няколко дни се разболяват всички.

- Ще засегна и една друга тема, по която обикновено вземате отношение. По ваши наблюдения майките отказват ли все по-често да ваксинират децата си?

- Да. Виждаме деца, които изобщо не са били ваксинирани. Има майки, които отказват бебето им да бъде имунизирано още в родилния дом. Лошото е, че много лекари ги подкрепят. Чуваме за какви ли не хомеопати и др. Нека си предлагат продуктите, но все пак да не подклаждат такива антиваксърски настроения.

- А през последните години появяват ли се нови болести точно в резултат на това, че родители не ваксинират децата си?

- Трябва да се натрупат достатъчен брой неваксинирани, за да избухне епидемия. Така например се получи преди 6 години с епидемията от морбили. За една година имаше над 24 000 болни и 24 души починаха, предимно деца.

- Това означава ли, че е препоръчително да се ваксинираме и против грип, тъй като сезонът наближава?

- Добре е да се ваксинираме. Но у нас се имунизират по-малко от 2%. Ако хората мислят за себе си, искат да работят и не разчитат само здравната система да се грижи за тях, е добре да го направят. Това важи особено за децата. Виждате, че цяло лято нямаше вируси и когато децата тръгнаха на училище, масово хората се разболяха.

- Как майките могат да повишат имунитета на децата си?

- Днешните деца се разболяват не защото са със слаба имунна система или са лошо гледани, а защото тези вируси са нови за тях. Затова е важно да се ваксинират.

- Ако направите сравнение с миналата година, по това време по-висока ли беше заболеваемостта?

- Миналата година беше сравнително по-спокойно. Но това е стечение на обстоятелствата. Вирусите нямат определена цикличност. Трудно е да се прогнозира.

 

 

Визитка:

 

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.


 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).