Снимки

Лидерът на Движение България на гражданите в пловдивския район „Западен“ Атанас Бояджиев внесе днес в 9,30 ч. сигнал в прокуратурата за поредица от нередности в сектор „Пътна полиция“ в Пловдив. В понеделник той поиска оставката на началника на сектора Николина Джамбова заради лошото администриране, довело до пълен хаос в обслужването на гражданите при регистрацията на автомобили и затрудненият достъп до задължителните процедури, огромните опашки пред КАТ, покровителстването на корупционни практики, липсата на елементарни условия за клиентите (тоалетни и рампи за хора с увреждания) и др. На пресконференция пред журналисти Бояджиев обяви, че подготвя сигнал до прокуратурата, която ще бъде входирана до края на седмицата.

Едно от сериозните нарушения, които той посочи, е, че фирми се регистрират с предмет на дейност „Съдействие за регистрация на автомобил“. Пълномощниците успяват да осигурят по-бързо преодоляване на тромавата процедура по регистрация на автомобила срещу 30-50 лв. Друга порочна практика, на която няколко пъти е бил свидетел, е „оправянето“ на електронен фиш на провинил се водач.

Сред посочените проблеми в сектора е и фактът, че КАТ още не са качили на сайта си Карта на пътнотранспортните произшествия, което е трябвало да стане в края на януари, началото на февруари. Затова не е направен анализ и със съдействието на община Пловдив да се предприемат мерки за намаляване на критичните точки в града, в които има концентрация на ПТП. 

Атанас Бояджиев посочи също, че 64% от наказателните постановления, издадени от „Пътна полиция“, се отменят от Районния съд, защото са изготвени некомпетентно. Причина за това е ниската степен на образование на автоконтрольорите, а в някои случаи – дори слабата грамотност.  По този начин държавната хазна е изгуби 128 000 лв. за година.

Пълната абдикация на ръководството на сектора от проблемите в него е причина полицаите да си купуват със собствени средства ботушите и панталоните към униформата от Руския пазар в Пловдив.

"След като в жалбата до прокуратурата включих получените и от значителен брой граждани сигнали, тя стана 15 страници", заяви Бояджиев. Той е уверен, че е необходима проверка и се надява след нейното приключване да се сложи край на безобразията в този толкова важен за хората сектор

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.