Снимки

Пристигнал в България, за да дири родовите си корени младеж от украинския град Измаил намери голямата си любов в планинското градче Гурково и ден преди да навърши 23 години сключи брак с изгората си в Стара Загора.

Микола Деордеев пристигнал в Гурково преди 3 години заедно с още двадесетина свои близки и приятели, които потърсили спокойствие след преживените ужаси на войната в Украйна. След като пременил през всички възможни бюрократични митарства, благодарение най-вече на бизнесмена Кольо Атанасов, собственик на „Булметал“ АД- Гурково започнал там работа и се сдобил със собствен дом.

Междувременно се запознал с дъщерята на работодателя си Таня, между тях пламнала любовта и на 18 декември двамата поставили подписите си под свидетелството за брак по благосклонните подписи на таткото Кольо и майката Генка.

Над 150 са вече работещите в „Булметал“ бесарабски българи.В Гурково и околните села вече постоянно живеят около 400 мъже, жени и деца, чийто корени  назад във времето са сред хилядите, поели след войските на генерал Дибич  Забалкански отвъд Дунав, за да се спасят от турските зверства.

„Имаме готовност да наемем още поне 60-70 души от тези наши сънародници, но за съжаление процедурата за даването на българско гражданство е изключително тромава.Чисто законодателно може много да се желае, за да бъдат ускорени тези процеси. Явно не достига административният капацитет в агенцията за работа с българите в чужбина. Чака се много време за издаването на първоначалните документи, изисква се кандидатстващите да бъдат едва ли не …милионери, за да ги приемем.

С кои ли не политици от различни партии сме водили разговори по темета, наслушах се  на обещания, но за съжаление промените са никакви.Опитвам се да помогна с каквото мога.Предоставяме наши фирмени имоти, където хората да си построят къщи, даваме парични заеми, за да декларират  финансова наличност пред властите, аз самият съм станал съдружник в няколко търговски дружества с десетки новопостъпващи работници от Украйна.“, коментира  Атанасов ситуацията.

По думите му зетят Микола, чийто татко е наследник на българи – емигранти от онази далечна епоха в началото на ХІХ в  е останал рано сирак. Отгледали бил от баба си и дядо си, завършил е училище  по кораборемонт в Измаил, започнал работа в „Булметал“ от най-ниското ниво и бързо показал, че може и знае да работи. Във фирмата работи и 18-годишната Таня, която е сред редовните сътрудници на местния вестник „Родолюбие“.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.