Снимки

9 от 10, или над 87% от сънародниците ни, искат  застраховка срещу рискове като безработица, временна или постоянна нетрудоспособност и хоспитализация в резултат на злополука, когато теглят потребителски кредити. Това сочи проучване на една от родните банки.

Този процент е по-висок от средния за Централна и Източна Европа, където показателят е 80%. Статистиката показва също, че хората, които прибягват до подобен тип заеми най-често се тревожат от безработица или продължителен болничен, тъй като това се отразява на бюджета им и при подобни случаи нямат възможност да изплащат задълженията си.

Ралица Захариева, директор „Маркетинг и комуникации“ на БНП Париба Лични финанси, заяви за „Монитор“, че различните видове застраховки предвиждат

 

различни застрахователни обезщетения

 

„Те са строго индивидуални в зависимост от конкретния продукт, покритията по него и от настъпилото застрахователно събитие. В някои случай кредитът може да бъде частично покрит, в други – до 100%, а при определени обстоятелства обезщетението може да надхвърли първоначалния размер на заема“, поясни Захариева.

При единия вид застраховка клиентите получават както лично парично обезщетение, така и изплащане на паричния им кредит. Обезщетението по кредита включва цялостното му изплащане или изплащане на брой месечни вноски, в зависимост от настъпилия риск по застраховката.

При кредитите за финансиране на проект, обезщетението е от пълно погасяване на остатъка по заема и може да достигне до двойния му размер, в зависимост от настъпилото събитие. При кражба, грабеж или случайна пълна повреда на стока, купена на изплащане, застрахователят покрива покупната стойност на стоката, като изплаща остатъка от вноските към банката и едновременно с това

 

възстановява на клиента погасената до момента сума

 

При събития като случайна частична повреда обезщетението е в размер на 50% от покупната стойност на стоката.

„Решението дали да се сключи застраховка или не е изцяло в ръцете на клиента. То е свързано по-скоро с личната му финансова ситуация и с това до колко желае да бъде защитен при настъпване на непредвидени обстоятелства. В този смисъл, размерът на кредита не е решаващ фактор. Могат да бъдат застраховани както покупката на стоки на изплащане за няколкостотин лева, така и големи потребителски кредити за няколко хиляди“, каза още Захариева.

От друга стана финансовият експерт Десислава Николова от портала „Моите пари“ уточни, че не

 

сме длъжни да приемаме офертата на банката

 

ако имаме сключена застраховка „Живот“ при ипотечни или по-големи потребителски кредити. Това може да се случи обаче, само ако нашата полица покрива конкретни рискове, изисквани от трезора.

Николова коментира още, че повечето от банките у нас не дават избор на клиентите си за избор на застрахователно дружество, а директно им предлагат офертите си. Също така тя апелира за повече разяснения от страна на банковите служители към този тип застраховки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).