0

6000 лева глоба получи стопанинът на плаж „Перла” край Приморско, след като джип влезе в морето, съобщи бТВ.

6000 лева глоба получи стопанинът на плаж „Перла” край Приморско, след като джип влезе в морето, съобщи бТВ.

Съгласно нормативните разпоредби, отговорността за подобни нарушения на пясъка е изцяло на стопанина на ивицата. Преди това той пък заплаши, че ако се стигне до глоба ще разтрогне договора с наемателя, на когото е отдал коридора за джетове. "Наясно съм, че аз отговарям за всичко, но на практика нямам никакви инструменти с които да спра подобно нещо. Ивицата е голяма близо 130 хил. кв. м., които трудно могат да се опазят. Опитахме се да го спрем, но нямаме други правомощия, освен че сме поставили предупредителни табели, че влизането с МПС-та на плажа е забранено.

На собственика на джипа е  направена и устна забележка,

но не е спрял, а е продължил към водата на заден ход. Има много свидетели, това се случва по обяд, когато плажът е пълен с туристи", каза концесионерът Лъчезар Захариев.

Драмата с джипа, който за малко не бе отнесен от вълните се разигра в късния следобед в неделя, след като в социалните мрежи се появиха зрелищни кадри. На тях се виждаше как мощната и луксозна машина затъва за броени секунди в пясъка и във водата, а неколцина здравеняци панически се опитват да я изтеглят от вълните.  Собственикът на баровското возило навлязъл в мокрия пясък, за да пусне на вода джета си, но не преценил докъде трябва да спре. Комичният случай предизвика голям обществен интерес и хапливи постове в социалните мрежи. "Класика в жанра: Джигит с джип и джет плува в морето!" е най-разпространявания надпис на фона на кадър със затъналото возило. 

За да бъде изтеглен джипа от плажа се наложило да бъде  докаран  багер, който след дълга борба успял да измъкне автомобила. 

От Министерството на туризма се самосезираха още в неделя след обяд и разпоредиха незабавна проверка, и обявиха, че концесинерът ще бъде санкциониран защото е допуснал моторно превозно средство върху плажната ивица и непосредствено до водата. 

"Ако бъдат установени и други нарушения - освен глоба, Министерство на туризма ще прекрати и договора на концесионера. Задължение на министерството е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството се налагат безкомпромисни наказания. Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове", съобщиха от туристическото ведомство и припомниха, че сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл control@tourism.government.bg.

Според собственика на джипа, инцидентът е станал не в неделя, а ден по-рано - в събота, а

тогава на плажа не е имало табела,

че е забранено влизането с коли. Освен това нямало друг начин джетовете да се пуснат на вода, затова и всички го правели по този начин. Затъването на колата в пясъка не било нищо необичайно, случвало се редовно, твърди собственикът. 

Концесионерът на плажа Лъчезар Захариев обаче е категоричен, че според правилата джетове могат да се откарват до водата само с колесар по специално изграден на пясъка коридор, за който е взето изрично разрешение от морска администрация.