От днес влиза в сила новият вид финансово подпомагане за пълнолетните хора с трайни увреждания, което беше въведено с нов закон през есента на миналата година. То ще замени досега изплащаните добавки за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, когато човек я получава към друг вид пенсия.

Новата месечна помощ е обвързана с размера на линията на бедност и ще нараства от началото на всяка календарна година. Размерът й е различен за всеки човек, според степента на увреждане, определена в телковото му решение. Подпомагането ще обхване над 600 хиляди българи, а всеки човек може да заяви как желае да му се изплаща - по банков път или в пощата.

Новата помощ ще се отпуска в пет размера, в зависимост от процента на намалена работоспособност и правото на чужда помощ. Най-ниската помощ, която тази година ще е в размер на 24 лева, ще получават хората с от 50 до 70 процента, а най-високата помощ - 198 лева - хората с 90 и повече процента, с чужда помощ и получаващи социалната пенсия за инвалидност.

Изплащането на помощта ще става до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, като човек може да посочи дали това да става по банков път или по пощата. Част от новия вид помощ стават изплащаните до момента от НОИ социални четвъртинки на хората, които получават друг вид пенсия. Това ще засегне около 336 хиляди пенсионери. От началото на годината този вид пенсии се прекратява служебно и те влизат в месечната помощ, като размерът й не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.

Прекратяване няма да има за хората, при които социалната пенсия за инвалидност е единствената пенсия, която получават. Лицата, които са получавали месечна добавка за социална интеграция по стария закон, няма да подават документи в социалните дирекции за новата помощ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Пращат децата в мандри, в училище правят овощни градини (ТЕМАТА)

Малчуганите с часове по дегустация и кръжоци по готварство

Децата от първи до четвърти клас ще имат посещения на стопанства, мандри или селскостопански музеи, за да могат да научат откъде идва млякото и как от него става сирене или кашкавал.

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Изведоха 3 деца от дома им заради мизерия (ОБЗОР)

Майката и бабата ще се борят да си ги върнат

Мизерия, мръсотия и липса на подходящи условия за живот са причините, заради които отдел от „Закрила на детето“ са извели 3 деца от дома им в с. Балша. В отдела постъпва поименен сигнал, според който децата са отглеждани в лоши хигиенно-битови условия в бивш магазин за хранителни стоки.

70 600 българи във Великобритания вече получили статут на уседналост

По повод твърденията на БСП, че правителството мълчи за мерките, които е предприело в защита на българите в Обединеното кралство при Брекзит без сделка, МВнР би желало да припомни действията, които досега е приела изпълнителната власт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.