Британската туристическа фирма Томас Кук обяви фалит в понеделник, което остави в затруднено положение над 600 000 почиващи по целия свят и доведе до най-голямото връщане в родината в мирно време в историята на Обединеното кралство. Над 40 000 закъсали туристи има в съседните Гърция и Турция. Премиерът Борис Джонсън обеща помощ за клиентите на фалиралата туристическа група. Все още няма информация колко са закъсалите почиващи клиенти на британския туроператор в България.

Министерствата на финансите и туризма в Турция работят по спасителен пакет за кредитиране на местни фирми, засегнати от фалита на британския туроператор Томас Кук, предаде Ройтерс, позовавайки се на министерството на туризма. Ведомството обяви в Туитър, че 21 033 клиенти на Томас Кук в момента са на почивка в Турция. Пакетът ще бъде задействан в най-кратък срок. Федерацията на турските хотелиери междувременно обяви, че фалитът на Томас Кук би могъл да означава между 600 и 700 хиляди по-малко туристи в Турция годишно. Според председателя на федерацията Осман Айък компанията дължи между 100 и 200 000 лири стерлинги на някои малки хотели. Британците съставляват около 5-6 процента от пристигащите в Турция туристи. Той изтъкна, че това е значителен дял и фалитът на туроператора ще има важни последици.

Гръцкият туризъм е още по-зависим от британската компания. Фалитът на Томас Кук е мощно земетресение за гръцкия туризъм, тепърва предстои цунами,коментира председателят на туристическия съюз на остров Крит Михалис Влатакис. "Това е земетресение с магнитуд 7 и все още предстои цунами", коментира Влатакис пред в. "Прото тема". Томас Кук има договори с около 70% от всички хотели на Крит, най-големия остров в Гърция и водеща туристическа дестинация. Само тази година туроператорът доведе на острова около 400 000 туристи, като 20 хиляди все още са там. По данни, представени от гръцкия министър на туризма Харис Теохарис по телевизия Скай, приблизително 50 000туристи почиват в Гърция по линия на Томас Кук, съобщи електронното издание на в. "Катимерини". Министърът посочи, че в момента се води процедура по връщане в родината на около 50 000 туристи, които са се оказали в Гърция в момента, когато Томас Кук обяви фалит. Репатрирането на туристите ще се осъществи чрез британската служба за гражданска защита, която осигурява полетите. Очаква се в близките три дни Гърция да напуснат около 22 000 клиенти на Томас Кук, уточни министърът, като добави, че още днес ще пристигнат самолети на островите Закинтос, Кос и Корфу.

Кипърският заместник-министър на туризма Савас Пердиос съобщи, че са в ход подготовки за връщането обратно в родината на 15 хиляди клиенти на обявилия фалит туроператор Томас Кук, които в момента се намират на средиземноморския остров. Пердиос уточни днес след среща с ръководители от сектора на туризма, че половината от тези 15 000 туристи са британци, 40% са от скандинавските страни, а останалите са от Германия.

Приоритетът е да се помогне на хората да се върнат вкъщи, посочи министърът. По думите му фалитът на Томас Кук ще нанесе удар върху кипърския туризъм, тъй като клиентите на туроператора съставляват 5-6 процента от общия брой на туристите, пристигащи на острова годишно, или около 250 000 души. Според плановете до края на сезона Томас Кук е трябвало да доведе в Кипър още 45 000 туристи. Според Пердиос има реален риск някои хотели да не получат заплащане за резервациите от юли, август и септември. Оценки показват, че хотелиери може да загубят до 50 милиона евро като последица от това.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обеща да помогне на почиващите, блокирани от фалита на туристическата компания. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да приберем пътници у дома, каза Джонсън в коментар преди днес в ранните часове Томас Кук да обяви фалит. По един или друг начин държавата ще трябва да се намеси, което е съвсем правилно, за да помогне на блокираните летовници, добави той.

В момента над 150 000 британски летовници са в чужбина и ще трябва да бъдат върнати в родината, според регулатора на гражданската авиация на Великобритания.

Най-малко 46 полета са отменени днес в Испания заради обявения фалит, съобщи в Туитър държавното управление на летищата на Испания. Според неговата информация става дума за полети, и до и от Испания. Близо 10 000 клиенти на френския филиал на Томас Кук са били в чужбина на почивка. Ситуацията в групата Томас Кук не предполага незабавен фалит и на Томас Кук Франция. Първостепенната ни задача е да сведем до минимум неудобствата и тревогите на пътниците, които могат да възникнат в подобна ситуация, се посочва в съобщение на сайта на френския филиал на Томас Кук. Френският в. "Експрес", съобщи, позовавайки се на данни на туроператора, че от общо 600 000 клиенти на групата Томас Кук 9842-а са се възползвали от услугите на френския филиал.

Белгийският клон на британската туристическа компания Томас Кук съобщи, че продължава дейността си и се опитва да ограничи въздействието от фалита на компанията-майка. В Белгия за Томас Кук работят 600 души. В изявление, публикувано в понеделник, се посочва, че около 700 000 почиващи от страната използват услугите на компанията всяка година. Томас Кук Белгия допълни, че в момента проучва варианти за ограничаване на влиянието на фалита на Томас Кук груп върху клиентите и служителите в Белгия. Компанията добави, че клиентите, които са резервирали почивката си чрез Томас Кук Белгия или нейния местен партньор Некерман, се ползват от фонд за гарантиране на пътуването.

Германският авиопревозвач Кондор продължава да лети и е поискал заем от германското правителство,
съобщи Асошиейтед прес. Превозвачът обяви днес на своя сайт, че полетите му продължават по график въпреки несъстоятелността на компанията-майка. В изявлението се посочва, че "за да се предотврати недостигът на ликвидност, в Кондор е приложена схемата за държавен мостов заем". В него се допълва, че в момента германското правителство обмисля това искане на Кондор. Отделът за обслужване на клиенти отговори днес сутринта на инвидидулни запитвания на пътници, че полетите, резервирани през сайта на Кондор, се изпълняват. Основните дестинации на Кондор са в района на Средиземно море и САЩ. Близо 140 000 германски торусти в момента са на почивка в чужбина по резервации, направени чрез Томас Кук.

Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook), обяви днес фалит, след като не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Това предадоха световните агенции. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци. Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания Монек и на практика означава, че операцията ще бъде най-голямата за цивилни след Втората световна война.

Фалитът на Томас Кук (Thomas Cook) с основание може да предизвика опасения сред клиентите на британския туроператор, но голяма част от тях би трябвало да бъдат защитени и обезщетени благодарение на европейска директива. Тя предвижда, че всички организирани пътувания, за които е заплатено в ЕС, са защитени. Във Великобритания, въпреки предвидения след около месец Брекзит, тази директива се прилага като гаранцията АТОЛ (от съкращения на английски на Доверителен фонд при пътувания по въздух - Air Travel Trust Fund), който се задейства с фалита на Томас Кук и репатрирането на британци от Британската служба на гражданската авиация (БСГА).

Тази система се ръководи от БСГА и се прилага за туристите, които са купили пакет, включващ пътуване и хотел. Според министерството на транспорта операцията по връщането у дома на близо 150 000 британски туристи, засегнати от Фалита на Томас Кук, ще струва близо 100 милиона лири или 113 милиона евро, уточни Франс прес. АТОЛ, която е въведена през 1973 година, защитава близо 20 милиона британски туристи всяка година. Фондът се финансира чрез комисиона от 2,50 лири, които се събират при всяко пътуване.

Въпреки значителните усилия, положени през уикенда, дискусиите с различни представители на групата и на нови източници на вероятно финансиране, споразумение не бе постигнато. Управителният съвет стигна до заключение, че няма друг избор, освен да вземе мерки за задействане на процедура по ликвидация и то незабавно, се пояснява в комюникето на Томас Кук. В същото време британските авиационни власти посочиха, че Томас Кук, "туроператор и едновременно авиокомпания, е прекратил дейностите си. Всички резервации през Томас Кук, за полети и нощувки, са анулирани".

Очаква се консултантските компании АликсПартнърс и Кей Пи Ем Джи да бъдат определени като синдици на различните филиали на групата. Президентът на Томас Кук, Петер Фанкхаузер, подчерта, цитиран от АФП, че макар да е имало вече предварително одобрено споразумение за избягването на фалита, търсенето на допълнителни средства през последните дни е било неуспешно и това е станало непреодолима пречка.

Съдбата на Томас Кук бе предопределена за няколко дни: кредиторите поискаха миналата седмица компанията да намери 227 милиона евро допълнително средства, за да стане възможно вече приетият спасителен план на стойност 9000 лири и финансиран от китайската група Фосун да бъде приложен на практика. Маратонските преговори през целия уикенд се оказаха безрезултатни.

Днес Фосун изрази разочарованието си, че Томас Кук не е успял да намери трайно решение на предложението за рекапитализация. Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света независим туроператор, има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.

По материали на БТА и международни агенции

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Резервиралите почивка до Италия получават парите си обратно

Туристите, резервирали почивка до Италия и пътуващи в близко време, ще получават парите си обратно, това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг пред медиите относно разпространението на смъртоносния коронавирус в Италия. При обявено форсмажорно обстоятелство, каквато е 5-тата степен на опасност при пътуване до Китай, и непредвидено обстоятелство като това в Италия, пътуващите имат правото да поискат възстановяване на вече заплатените суми по резервациите.

Спряха пътуване на наши ученици в Италия заради коронавируса

Екскурзии до Милано и Венеция най-рано през септември (ТЕМАТА)

Спряха пътуване на наши ученици в Италия заради коронавируса

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки започнаха да връщат средства от платените предварително депозити за воаяжи до страната на Апенинския полуостров.

През последното тримесечие 8 от 10 българи избрали родината за туризъм

През четвъртото тримесечие на 2019 г. над 1,3 млн. български граждани са направили туристически пътувания, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Преобладаващата част от тях - 81.1 на сто или 8 от 10 души, са пътували само в страната, 17.1 на сто - само в чужбина, а 1.8 на сто са пътували както в страната, така и в чужбина.