Приблизително 600 000 лв. дефицит е натрупала Националната художествена академия, разкри ректорът в оставка проф. Николай Драчев. Той обясни, че не достигат средства не само за изплащането на преподавателските заплати за предходните два месеца, но и за други неотложни плащания по договори като сметките за интернет.

Причината за проблема с възнаграждението на академиците в НХА е, че те са отишли за неотложни ремонти. „Няма как да пренасоча парите на преподавателите за неотложни ремонти, просто сме плащали от тях. В сградата за реставрацията сме спрели водата, тъй като има течове. На бул. „Княз Ал.Дондуков“ е същата работа. Вертикалните щрангове на студентските общежития са от 60-те години и също трябваше да се сменят заради аварии, които се появяват всяка седмица“, обясни Драчев. По думите му, ако не са били намерени средства за непредвидените разходи, е трябвало да се преустанови учебният процес. Ректорът в оставка обясни, че освен неотложните ремонти, причина за дефицита били и по-високите суми, които са давани на Национална агенция за приходите за осигуровки. Те обаче трябвало да бъдат върнати следващата година. В същото време от вуза отрекоха част от тези средства да са пренасочени за изграждането на новия корпус на Академията.

Поради тези причини преподавателите в НХА получават заплати последно за октомври и липсват възнагражденията им за ноември и декември. „Когато се разбра, че няма да се платят заплати, преподавателите веднага разбраха“, заяви от своя страна доц. Даниела Янкова. Потърпевшите  пък обясниха, че това не е вярно и никой не ги е уведомявал, че няма да получат възнаграждение. Драчев заяви, че месечно за заплати на преподавателите са необходими 278 000 лв., но на една част от тях били изплатени под формата на аванси. Не всеки от работещите обаче получава част от възнаграждението си предварително, тъй като са се отказали от тази възможност и те не са получавали пари от октомври.

Стипендиите на студентите също не бяха изплатени поради недостиг на средства, но проблемът с тях ще бъде разрешен.

„В момента са изплатени стипендиите за успех. Проведена е кампания и за стипендии за значими постижения, като предстои и те да бъдат изплатени тези дни“, уточни Григор Григоров, който е председател на студентския съвет на НХА. Той посочи и друг проблем във връзка с предстоящите избори за ректор и сигнализира за компрометирането им. „Един от преподавателите, който подкрепя кандидатурата на Велислав Минеков, е стартирал подписка между студентите и ги кара да се подпишат, че се съмняват в избора на студентски съвет и иска те да бъдат сменени. По този начин той може да подмени 16-те гласа или 15% от студентската квота на Общото събрание“, разказа Григоров. Така студентските гласове могат да обърнат избора за нов ректор.

Просветният министър Красимир Вълчев от своя страна заяви, че е направен анализ и до няколко месеца ще бъде преодолян недостига на средства. „Ректорът си подаде оставката и пое отговорност, не става дума за злоупотреба, а за лошо планиране, не са си направили сметката.“, заяви той пред БНТ. Вълчев обърна внимание, че системните проблеми са заради съчетаването на академично и финансово управление. „Трябва да има разделяне- ректорът да се занимава с учебни програми, да привлича студенти, а не толкова да се занимава с плащане на сметки. Ще предложим нов модел, за да преодолеем по-големият проблем - стратегическото планиране.“, заяви просветният министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

София с най-висок рейтинг за действията си в областта на климата

София получи най-високия рейтинг „А“ за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата в класацията на глобалната платформа CDP, съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук.