Около 600 000 са гражданите, които се очаква да подадат годишна данъчна декларация в Националната агенция по приходите (НАП). Това каза говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Над 300 000 пък са обикновено декларациите, които пристигат от юридически лица. Общо двете групи образуват близо милион декларации.

Днес започна данъчната кампания като тази година тя ще протече малко по-различно. „Има много промени, касаещи предоставянето на информация, както от фирмите, така и от физическите лица“, предупреди шефът на дирекция „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева. Една от тях е, че основният работодател ще трябва да подава информация за всички доходи, които сме получавали през годината от трудови договори. „Всеки работодател трябва да подаде справка в НАП кои лица са получавали доходи при него – в какъв размер, какъв е удържаният данък и осигурителни вноски, както и да включи информация от другите работодатели, при които е работило това лице“, поясни Георгиева.Служителите пък имат задължението да предоставят бележка при основния си работодател за предишно изплатени суми. „За основен работодател се счита този, към който служим към 31 декември“, поясни Бъчваров. На база на тези данни през март ще може да се използват

предварително попълнени декларации.

За верността на данните обаче отговорност носи всеки данъкоплатец. „Остава възможността за подаване на декларациите на хартия или по пощата по електронен път“, успокои Георгиева.

Тази година към декларацията няма да се прилагат служебни бележки от работодател, нито копие от ТЕЛК/НЕЛК решение. От отстъпка от 5% ще се възползваме до 31 март като условие за това е декларацията да е подадена онлайн, в същия срок да е изплатен дължимият данък и да нямаш неизплатени задължения. Самоосигуряващите се пък за задължени онлайн да подадат данни, а доходите от наем трябва да бъдат вписани ръчно от наемодателите. Ако искаме да използваме облекчения, каквито има за ипотека на млади семейства, за допълнително доброволно пенсионно и здравно осигуряване или застраховка "Живот", ще трябва да представим доказателство за искането си.

Гражданите с доходи от извънтрудови взаимоотношения подават годишната си декларация, както обикновено, без да има нужда да известяват основния си работодател, който отговаря само за трудови договори. Още в първия ден НАП отчете

голяма активност на гражданите.

Подадените декларации само за няколко часа са над 60, като броят им продължава да расте. Освен това, значителен брой данъкоплатци са обновили ПИК кодовете си. „От сутринта има интерес към ПИК – само в софийските офиси има няколко стотин издадени персонални кодове от началото на деня“, каза Бъчваров. Очакванията са всеки втори от трима да подаде документи онлайн като от приходната агенция насърчиха гражданите да си направят персонални кодове или електронни подписи. Бъчваров припомни, че до 17 февруари е хубаво всеки да обнови използвания от него браузър до най-нова версия, тъй като след тази дата електронните услуги на НАП ще изискват допълнителна сигурност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разходите на българина скачат със 160 лева за година (ОБЗОР)

Средният разход на лице през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1670 лв. или това са близо 161 лв. повече спрямо същия период на 2018 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.

Търговците ще разполагат със 72 часа преди НАП да блокира касовите апарати

В случай на възникнал технически проблем, търговците ще разполагат с цели 72 часа, за да оправят фискалното си устройство. Досега срокът за това бе 1 ден, след което от Националната агенция по приходите (НАП) блокираше устройствата за плащане. По време на работна среща между агенцията и Сдружението за модерна търговия обаче бе постигнато съгласие този срок да се удължи, съобщиха от ведомството на Галя Димитрова.

Доходите скочиха с 13.7% за година

Средният доход на лице от домакинство се равнява на 1 770 лв. през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това са 13.7% отгоре за година или близо 213 лв. повече спрямо последното тримесечие на 2018 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.