Нова европейска директива ще помага за опрощаване на дългове. По предложение на българския евродепутат Емил Радев в нея са залегнали текстове за опрощаване на дългове не само по отношение на фирмите, но и на физическите лица-потребители.

"България остана последната държава членка в ЕС с вечни длъжници. Процедури за обявяване на личен фалит или абсолютна давност има във всяка една друга европейска държава-членка,“ обясни Радев в ефира на телевизия България Он Еър.

По думите му над 600 хил. български семейства дължат суми. Имат и образувани изпълнителни производства. 

"Това е огромна сума, огромна цифра български граждани и голяма част от тях не могат да платят задълженията си години наред. Въпреки че имуществото им бива отнето, продадено, те продължават да дължат, да се трупат лихви, да се трупат разноски. И по никакъв начин тези хора не могат да се освободят от дълговете си, да започнат начисто, наново и затова ние сме длъжни да им дадем втори шанс,“ заяви Емил Радев.

Той посочи, че ЕС губи от фалити на на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС.

"Въвеждат се много по-ясни процедури за преструктуриране, за даване на втори шанс, за освобождаване от част от задълженията на търговците при невъзможност да се изплащат и това всичко цели да не фалират компаниите, да не се стига до процедурите по фалит, за да се запазят действащи фирмите, малките и средни предприятия, да могат да запазят работните места, защото ЕС губи от фалити на на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС", обясни евродепутатът.

"Tази директива (б.р. - Директива за повишаване на ефективността на процедурите за преструктуриране, несъстоятелност и опрощаване на задължения) унифицира европейските практики и дава наистина възможност за втори шанс на изпадналите в затруднение търговци, предприемачи и физически лица.“

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Заборчляхме с 3 млрд. лeва от бързи кредити

В края на декември миналата година вземанията на компаниите за бързи кредити стигнаха 2,908 млрд. лв., или 2,4% от БВП при 2,436 млрд. лв. в края на декември 2018 г. Те се увеличават с 19,4%, или 471,7 млн. лв. на годишна база и с 4,8%, или 132,2 млн. лв. на тримесечна. Това сочат данните от статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Потребителските заеми с 18% ръст за година

Потребителските кредити са в размер на 2.135 млрд. лв. в края на декември 2019 г. Спрямо същия период на 2018 г., те се увеличават с 18% или с 325.6 млн. лв. В сравнение с третото тримесечие на 2019 г., потребителските заеми растат с 64.2 млн. лв. или 3.1%, показва статистика на Българска народна банка (БНБ).