600 000 българи смятат пенсиите онлайн

600 000 българи смятат пенсиите онлайн

Е-системата на осигурителния инстиитут е генерирала 10 000 000 справки

Поне 600 000 българи са пресметнали пенсиите си онлайн, става ясно от данните на Националния осигурителен институт за 2018 г. Нашенците са използвали 689 847 пъти електронния калкулатор на осигурителния институт, като част от хората, може да са правили справка повече от един път.

Само за година онлайн изчисляването на прогнозния размер на пенсията е скочило с 28 на сто. Въпреки това по-популярна си остава е-справката за социално осигуряване, която е била генерирана 712 032 пъти през 2018 г. Родните служители могат да проверят осигуровките си с ЕГН и ПИК.

Сериозно увеличение бележат и проверките за изплатените парични обезщетения за безработица, както и регистрираните заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица, съответно с 55.7 на сто и 36.5 на сто. 5 млн. пъти пък са се възползвали българите от е-услугата ”Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО)". Това е и най-популярната от всички услуги.

Данните сочат още, че общото потребление на административните услуги, като онлайн подаване на заявление за пенсия,  в осигурителния институт е скочило двойно. Заявките за достъп до електронните услуги на института вече са близо 10 000 000 годишно. Статистиката отчита, още че само за 12 месеца общият им брой е нараснал с повече от един милион. Докато през 2017 г. потребителите са ползвали онлайн услугите 8,7 милиона пъти, то през 2018 г. числото надминава 9,9 милиона. Това прави увеличение от над 13 на сто. Интернет страницата на Националния осигурителен институт предоставя достъп до над 70 онлайн справки, като част от тях са със свободен достъп. За останалите е нобходимо да си вземат от териториалните поделения на НОИ – ПИК. Така услугите предоставят възможност на хората без да посещават офиса на институцията бързо да направят справка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.